Gazdaság

EU-pénzek: drámai változást tervez az Európai Bizottság

MTI/EPA/Olivier Hoslet
MTI/EPA/Olivier Hoslet
Az Európai Bizottság jelentős változtatásokat fontolgat az uniós források elosztásában, és a költségvetés egy részét a tagállamok teljesítménycéljaihoz kötheti. Ez a lépés eltérést jelent a korábbi gyakorlattól, amely a kohéziós támogatásokat kizárólag előre meghatározott fejlettségi kritériumok alapján osztotta el – idézi a Politico hírét a Portfolio.hu.

A lap által megszerzett, egy az Európai Bizottság által jóváhagyott dokumentum szerint teljesen átalakíthatják a kohéziós források elosztását. Jelenleg a rendszer úgy működik, hogy a fejletlenebb régióknak biztosítanak többlettámogatásokat, hogy segítsék az egyes területek felzárkóztatását. A most felvázolt javasolt változtatás célja, hogy eredményorientáltabb megközelítést vezessen be a pénzeszközök elosztásában, és a kifizetéseket konkrét célok elérésétől tegye függővé – olvasható a portálon.

A 2021-2027-es időszakra 392 milliárd eurót kitevő kohéziós finanszírozás hagyományosan fontos szerepet játszik a gazdaságilag hátrányos helyzetű régiók növekedésének támogatásában Európa-szerte. Az EU esetleges bővítéséről szóló viták nyomán – mivel Ukrajna és a Nyugat-Balkán több állama is az unió része lehet –, ismét előtérbe került, hogy ezek az alapok mennyire hatékonyak a gazdasági egyenlőtlenségek csökkentésében. A javasolt reformok mechanizmusként szolgálhatnak az elszámoltathatóság biztosítására és a szükséges reformok ösztönzésére, különösen a demokratikus normákkal kapcsolatos területeken.

A Bizottság javaslatáról várhatóan hosszú viták indulnak el majd el a tagállamok között a következő, 2028-ban kezdődő hétéves költségvetési ciklusról való tárgyalásokon. A pénzeszközök elosztását érintő bármilyen hivatalos változtatáshoz a nemzeti kormányok egyhangú jóváhagyására lesz szükség, ami hangsúlyozza a konszenzus elérésének fontosságát ebben a kérdésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik