Gazdaság

A nyugdíjhalasztók miatt nem kap állást rengeteg középkorú, meglepő kutatás érkezett

Szigetváry Zsolt / 24.hu
Szigetváry Zsolt / 24.hu
A 45 évestől 65 évesig terjedő életkorhoz tartozók, azaz a baby boomerek utolsó évjáratai és az X generáció tagjai súlyos negatív sztereotípiákkal kerülnek szembe, amikor állást keresnek – állítják egy tanulmányban, amelyet a BBC idézett.

A kor szerinti diszkrimináció régi jelensége a munkaerőpiacnak az egész világon, ám a koronavírus-járvány idején történt nagy elbocsátások és a gyors technológiai fejlődés különösen súlyosan érinti az X generáció, azaz az 1960-as évek közepe és 1980 között született korosztály tagjait.

Az 50 éven felüliek problémáival foglalkozó amerikai AARP civil szervezet 2022-ben készült – BBC által idézett – felmérése szerint a 40-65 éves korúak 80 százaléka tapasztalt környezetében vagy volt érintett személyesen kor szerinti hátrányos megkülönböztetésben. A szervezet 2003 óta végez hasonló vizsgálatokat, de ilyen magas arányt még nem tapasztalt – olvasható az mfor.hu írásában.

A 44 és 59 év közöttiek egyre nehezebben találnak munkát.

Ennek egyik fontos oka, hogy a náluk egy generációval idősebb baby boomerek halogatják a nyugdíjba vonulást.

A másik, hogy a munkaadók úgy vélik, hogy a felgyorsult technológiai fejlődés közepette nem ők a megfelelő jelöltek az üres állások, főként a vezetői posztok betöltésére.

Szakértők szerint ez a hozzáállás erősen eltúlozza ennek a korosztálynak a gyengeségeit, sőt az is lehet, hogy teljesen téves. A helyzet még súlyosabbnak tűnik annak alapján, amire Christina Matz professzor, a Boston College School of Social Work egyetem Center on Aging and Work kutatóintézetének vezetője hívja fel a figyelmet. Egyebek közt olyan felelősségek hárulnak a középkorosztályra, mint gyermekei nevelése és egyre idősebb szüleinek gondozása. Ha nem figyelnek, könnyen elveszhet karrierjük lendülete.

Ezeket a gondokat fejeli meg, hogy vagy nem tartják őket eléggé jónak az óriási technológiai változások követéséhez vagy kevésnek tartják tapasztalataikat ahhoz, hogy nem sokkal idősebb vezető kollégáik helyére lépjenek. Tudományos kutatások szerint a 45 és 65 éves közötti korosztályok tagjaival kapcsolatban számos sztereotípia alakult ki. A legfontosabb, hogy kedvesnek, de lomha gondolkodásúnak tartják őket – mondta Matz. Az utóbbi a lassúság mellett az is jelenti, hogy nem értenek az újdonságokhoz.

Ráadásul az idősebbeknek vannak előnyeik:

általában jobb a munkamoráljuk, kevesebbet hiányoznak és lelkileg kiegyensúlyozottabbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik