Gazdaság

Döntött az alapkamatról az MNB

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 75 bázisponttal 8,25 százalékra csökkentette az alapkamatot keddi kamatdöntő ülésén – írja az MTI.

A testület a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette.

Legutóbbi, februári kamatdöntő ülésén a monetáris tanács – a januári 75 bázispontos mérséklést követően – 100 bázisponttal csökkentette az alapkamatot, 9,00 százalékra, és a kamatfolyosó két szélét is ugyanilyen mértékben mérsékelte.

A kamatdöntés után öt perccel az euró jegyzése 395,39 forintra változott közvetlenül a döntést megelőző 395,43 forintról.

„Az általunk vártnál kisebb, de az elemzői várakozásokkal megegyező kamatcsökkentést a szükségesnél szigorúbbnak látjuk, mert a kockázati környezet döntően nem változott az előző döntés óta, sőt, a fejlett piaci jegybankok márciusi kommunikációja további bátorítást adhatott volna egy nagyobb, 100 bázispontos lépéshez” – idézik az Amundi Alapkezelő kommentjében Kiss Péter, befektetési igazgatót.

Szerinte feltehetően egyedi faktoroknak tudható be a kamatvágási ütem csökkentése, hiszen a jegybank középtávú előrejelzése (félév végén 6-7 százalék közötti alapkamat) nem változott az előző hónaphoz képest. Magyarázó tényezőként egyelőre csak a forint árfolyammozgása, illetve a hozamok emelkedése maradt, így feltehetőleg várnunk kell az új inflációs jelentésig, illetve a döntést követő háttérbeszélgetésre, hogy választ kapjunk az óvatosság okára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik