Gazdaság

Már utólag is ki lehet fizetni az útdíjat

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

2024. január 1-től jelentős mértékben átalakult a megtett úttal arányosan fizetendő elektronikus útdíjfizetési rendszer (e-útdíj-rendszer, HU-GO rendszer), amely a 3,5 tonna feletti járműveket érintheti. A változások hatására, az úgynevezett fizetési közreműködői szerepkör megjelenésével rugalmasabbá vált az útdíjak utólagos fizetése. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) ugyanis megnyitotta az utat az úthasználók számára az utólagos útdíjfizetés széles körű eléréséhez. Az első fizetési közreműködői szerződést a társaság a Kupon Kft.-vel kötötte meg a NÚSZ.

A fizetési közreműködő által biztosított utólagos útdíjfizetési konstrukciót a HU-GO regisztrációval rendelkező felhasználók igényelhetik. A várakozások szerint a konstrukció segítségével jelentősen javulhat a felhasználók likviditása. A prepaid, előre fizetéses konstrukciót használó HU-GO ügyfeleknek fel kell tölteniük egyenlegüket, amelynek  értéke folyamatosan csökken az úthasználatuk hatására. Az utólagos díjfizetési konstrukcióban viszont a fizetési közreműködő pénzügyi felelősséget vállal az ügyfél úthasználatáért, majd hetente kiszámlázza neki a megtett úttal arányos útdíját. Ezzel utólag, hetente kell a pontos elszámolás alapján kifizetni az úthasználat díját a fizetési közreműködőnek.

A konstrukció másik, nagy előnye lehet, hogy nem fordulhat elő olyan eset, hogy az ügyfél azért kap bírságot, mert számlájáról elfogy az előre feltöltött egyenleg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik