Gazdaság

Óraátállítás: fontos időpont közeledik

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A 2024-es tavaszi óraátállítás március március 31-én (húsvétvasárnap) lesz. Ez azt jelenti, hogy hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előretekerni az órát, tehát ezen az éjszakán egy órával kevesebbet alszunk.

A nyári időszámítás minden évben március utolsó vasárnapján kezdődik. Ez 2024-ben egy március 31-e, vagyis húsvét vasárnapjára esik. Mivel húsvéthétfő is munkaszüneti nap, így talán ez is megkönnyíti majd az átállást.

  • A nyári időszámítás kezdete: 2024. március 31. (húsvét)
  • A nyári időszámítás vége: 2024. október 27.

A nyári időszámítás mindig október utolsó vasárnapjáig tart. Vagyis 2024-ben október 27-én (vasárnap) hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát – írja az eduline.hu.

Az óraátállítás rengeteg fronton okoz károkat

Míg az óraátállítás pozitív hozadékainak még a léte is vitatott, negatív következményeiről rengeteg bizonyíték létezik a szakirodalomban. Egyes kutatások arra mutattak rá, hogy a szokás nyomán látványosan, 30 százalékkal ugrik meg a halálos közlekedési balesetek száma az óraátállítást követően, a munkahelyi balesetek száma pedig 6 százalékkal nőtt az átállítást követő első hétfő során – emlékeztetnek a vg.hu cikkében.

Az orvosi műhibák száma 19 százalékkal nő meg az óraátállítás utáni héten, a szívrohamok száma 29 százalékkal, az agyvérzéseké 8-cal, a depressziós tünetekkel jelentkező beteget száma pedig 11 százalékkal nőtt meg ugyanezen időszak során.

De miért ennyire káros az óraátállítás?

Az óraátállítás károsságának elsődleges oka pontosan abban keresendő, amit mindannyian érzékelünk az átállítás utáni reggelen: vagy kialvatlanok vagyunk a szokásosnál rövidebb alvásidő miatt, vagy túlaludjuk magunkat a szokatlanul hosszú este miatt, vagy pedig a szokásos időben kelünk, a nap viszont mégsem ott tart, ahol feje tetejére állított biológiai óránk szerint kellene, ez pedig teljességgel összezavarja az időérzékünket.

Az alvás-ébrenléti ciklusuk megzavarása, amit a szaknyelv cirkadián ritmusként emleget, pedig igazán messzire ható következményekkel jár, mint az láthattuk a korábbi példákból. Azzal, hogy a napsütés a napunk más időszakában ér minket egyik napról a másikra, felborul testünk hormontermelése is, ami növelheti általános stresszszintünket, vérnyomásunkat, de még akár vércukorszintünket is.

Az óraátállítás eltörlése mellett “kampányol” a Magyar Alvás Szövetség is, ugyanis a szervezetre negatív hatást gyakorol az alvás és ébrenlét mesterséges megzavarása.

Cikkünk elkészítése közben a Google Trends adatait is felhasználtuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik