Gazdaság

Egyre többen vannak, akiknek nem álom a milliós, vagy akár kétmilliós havi fizetés sem

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A KSH statisztikái alapján írta meg a Portfolio.hu, kik kerestek tavaly a legtöbbet, és legkevesebbet Magyarországon.

A listát mint máskor is a légiforgalmi irányítók vezették, havi bruttó 2,671 millió forintos átlagos fizetéssel, teljes munkaidőben.

  • Havi 2 millió forint felett kereshetnek már nemcsak a légiforgalmi irányítók és az orvosok, hanem a légijármű-vezetők, a törvényhozók, a miniszterek és államtitkárok is.
  • Majdnem ennyit vihetnek haza a pénzintézeti, illetve az egészségügyi tevékenységet folytató egység vezetői.
  • Másfélmillió felett kaphat például az informatikai és telekommunikációs tevékenységet folytató egység vezetője, a tőzsde- és pénzügyi ügynök, bróker, vagy a sportoló is.
  • Az 1 millió körüli fizetés már több tucat munkakörben jellemző, többnyire ahol a tevékenység végzése valamilyen magas képzettségi szintet követel meg (például jogi, gazdasági, mérnöki végzettség).

A legalacsonyabb bérek pedig olyan munkakörökben jellemzőek, ahová alacsonyabb képzettség is elegendő. A sor végén a kubikusok, textilművesek, illetve az egyszerű mezőgazdasági foglalkozásúak voltak 2023-ban – az utolsók között végzett két szakma képviselői még a bruttó minimálbért (232 ezer forint) sem keresték meg teljes munkaidőben. Pedig a legkisebb bért mindenkinek meg kellene kapnia. És nekik egy év alatt sem jön össze annyi, mint a listavezetőnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik