Gazdaság

150 éve született Kincsem, emlékérmét bocsátott ki az MNB

Kincsem megnevezéssel 15 ezer forint névértékű ezüst és 3 ezer forintos címletű színesfém emlékérméket bocsátott ki kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az 1874. március 17-én világra jött kivételes magyar versenyló születésének évfordulója alkalmából, tájékoztatta a pénzintézet az MTI-t kedden.

A jubileumi emlékérméket Kereszthury Gábor iparművész tervezte, az érmék elsődleges rendeltetése a figyelemfelhívás, ismeretterjesztés, nemzeti értékeink bemutatása, a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet.

Az emlékérmék ezüst és a színesfém változatai képileg megegyeznek: az előlapon Kincsem négyéveskori portréja látható, nyakában babérkoszorúval, amelyet Emil Adam festőművész pontos méretekkel ellátott rajza ihletett. A babérkoszorú szalagos bokrétáján, köriratban az 54 futamon 54 győzelem középen az 54 felirat olvasható.

Az emlékérmék hátlapján Kincsem négyéveskori teljes alakos ábrázolása jelenik meg, Emil Adam festőművész 1878-as festménye alapján, megörökítve a versenyló kivételes testi adottságait. Kincsem mellett gazdája, Blaskovich Ernő látható. A hátoldalon megjelenik még a versenyló kedvenc macskájának ábrázolása is, akihez különleges kapcsolat fűzte, versenyein és utazásain elmaradhatatlan társa volt.

A 15 ezer forint névértékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A színesfém változat 75 százalék réz és 25 százalék nikkel ötvözetéből készült, súlya 27 gramm. Mindkét változat mérete azonos. Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg: az ezüst érméből ötezer, a színesfém érméből hétezer darab készíthető.

Kincsem ezüst emlékérme, a rendelkezésre álló készlet függvényében, a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat egy évig névértéken vásárolható meg keddtől a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában.

Kincsem, a verhetetlen csodakanca Magyarországon, Blaskovich Ernő ménesében tenyésztett angol telivér volt, a magyar lósport és lótenyésztés büszkesége. A sportsikerei révén világhírűvé vált versenyló Magyarországon kívül Európa több országában 54 alkalommal állt rajthoz és 54 győzelmet aratott. Sorozatos győzelmeinek titka, nyugodt természetén felül, rendkívüli fizikai adottságaiban és egyedi tulajdonságaira kialakított edzéstervében rejlett, amit idomárja, Hesp Róbert dolgozott ki számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik