Gazdaság

Üzemanyagár-emelkedést hozhat a jövő hét

MTVA/Bizományosi: Róka László
MTVA/Bizományosi: Róka László

Február utolsó hetében 3.5 százalékkal emelkedett a Brent olaj ára, így a hét eleji 80 dollárról 83 dollár fölé kúszott. A holtankoljak.hu szerint nincs komolyabb gond, vagy olyan esemény, amit okként lehetne felhozni erre a fejleményre. A piac folyamatosan változik, az ár pedig 80-85 dollár között ingadozik, ami teljesen normális.

Hozzáteszik, az olajpiac egy újabb OPEC döntésre vár a termelés növeléssel kapcsolatban, amire jó esélyek vannak. Ez rövid távon üzemanyagár csökkenést eredményezne itthon is. Egyes elemzői vélemények szerint nem indokolt a termelés növelés, hiszen a kínai kereslet stagnál, kiugró igények nem mutatkoznak. Viszont az OPEC az alacsonyabb olajárakkal nem adna teret az amerikai palaolaj kitermelőknek, akik 80 dolláros olajár fölött tudnak csak nyereségesen működni.

A szakportál előrejelzése szerint a következő hét nemcsak az olaj árának emelkedése miatt, hanem a forint dollárral szembeni gyengülésének köszönhetően is üzemanyag ár emelkedést hozhat. A dollárt 363 forint felett jegyezték a hét végén, a hét elején még 359 forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik