Gazdaság

Varga úgy nyugtatja Matolcsyt, hogy közben beígéri a keményebb ellenőrzést

FACEBOOK / VARGA MIHÁLY
FACEBOOK / VARGA MIHÁLY

Miután Matolcsy György MNB-elnök arról értekezett egy csütörtöki nyilvános szereplésén, hogy a kormányból  komoly támadások indultak a jegybank függetlensége ellen, és mint mondta, különösen „rosszul esik neki”, hogy régi kollégája, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter vezeti ezeket a támadásokat, a kormány gyorsan reagált a kijelentésekre.

Varga Mihály pénzügyminiszter közösségi oldalán üzente meg, hogy a kormány igenis tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét, és az a célja, hogy emellett erősítse a Magyar Nemzeti Bank átláthatóságát is, valamint biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működést.

Varga Mihály legfrissebb Facebook-bejegyzésében közölte: ennek érdekében a Pénzügyminisztérium az Európai Központi Bankkal egyeztetve vizsgálja annak lehetőségét, hogy a jegybank alapvető feladatait nem érintő tevékenységekre kiterjessze a felügyelőbizottság ellenőrzési hatáskörét.

A Pénzügyminisztérium előzetesen az Európai Központi Bank véleményét is kikérte a tervezettel kapcsolatban, amelynek észrevételeit beépítette a javaslatba.

Az EKB által megerősített javaslat az MNB alapvető feladatainak ellátását nem érinti, kizárólag a jegybank egyéb tevékenységeire terjesztené ki a felügyelőbizottság jogkörét – írta az MTI. Ezek közé tartozik a felügyelőbizottság előzetes jóváhagyási jogkörének biztosítása meghatározott értékhatár feletti gazdasági döntések esetén, a tájékoztatási kötelezettség szigorítása, és a beszámolási kötelezettség előírása is – írta bejegyzésében Varga Mihály.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik