Gazdaság

Itt vannak a számok a 2024-es nyugdíjváltozásokról

Nagy Borbála / 24.hu
Nagy Borbála / 24.hu
Az idei valorizáció 14,2 százalékkal lehet magasabb a tavalyinál – hívja fel a figyelmet Farkas András nyugdíjszakértő.

A KSH 2024. február 22-én közzétett legfrissebb kereseti gyorstájékoztatója tükrében a 2024. január 1. és december 31. közötti nyugdíjmegállapítások esetében

  • az előzőleg jelzett 14 százaléknál 0,2 százalékkal magasabb mértékben,
  • 14,2 százalékkal nőhetnek a valorizációs szorzók (a 2023-ban alkalmazott szorzókhoz képest).

Az idén alkalmazandó valorizációs szorzók végleges táblázatát egy március végén, legkésőbb április elején kiadandó kormányrendelet tartalmazza majd – olvasható a nyugdíjguru.hu portálon.

Miért fontosak a valorizációs szorzók?

A valorizációnak az induló nyugdíjak esetében van jelentősége. Lényege, hogy az életpálya során a korábbi években szerzett, nettósított éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval meg kell szorozni, így kell azokat a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítani.

2024. évi nyugdíjigénylés esetén a 2022-es és korábbi évek nettósított éves kereseteit kell majd a 2023. év kereseti szintjéhez igazítani a 2024 márciusában kiadandó, de a KSH kereseti gyorstájékoztatói alapján többé-kevésbé előre becsülhető valorizációs szorzók révén.

Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez (a referencia-szinthez) kell igazítani a korábbi évek kereseteit, jövőre is folytatódhat az a trend, hogy a nyugdíjba vonulás évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is – ezt az összefüggést azonban felülírhatja a magas inflációs környezet (egyértelműen ez volt a helyzet 2022-ben), ezért a nyugdíjigénylés optimális időzítésének mérlegelése fontosabb, mint valaha. A nyugdíjigénylés optimális időzítése nem csak a korbetöltött öregségi nyugdíj, hanem a nők kedvezményes nyugdíja tekintetében is kulcskérdés, hiszen a kedvezményes nyugdíj összegét ugyanolyan szabályok szerint számítják, mint a “rendes” öregségi nyugdíj összegét.

  • A 2020-ban alkalmazott valorizációs szorzók 11,4 százalékkal voltak magasabbak, mint a 2019. évi nyugdíjmegállapítás esetén alkalmazott szorzók.
  • 2021-ben 9,7 százalékkal voltak magasabbak, mint a 2020-ban alkalmazott szorzók.
  • 2022-ben 8,7 százalékkal voltak magasabbak, mint a 2021-ben alkalmazott valorizácós szorzók.
  • 2023-ban 17,5 százalékkal voltak magasabbak, mint a 2022-ben alkalmazott valoriozációs szorzók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik