Gazdaság

Akár tíz százalékos jegyáremelés is jöhet a Ryanair-nél a nyáron

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A nyaralni vágyóknak magasabb viteldíjakkal kell szembesülniük idén, mivel az új Boeing gépeket késve kapja csak meg a Ryanair – erről Michael O’Leary, a légitársaság vezérigazgatója beszélt. A BBC beszámolója alapján a cégvezető szerint a jegyárak akár tíz százalékkal is drágulhatnak ezen a nyáron.

57 darab Boeing 737 Max 8200-ast vár a társaság, ezeket az előzetes tervek szerint márciusig kellene leszállítania a gyártónak, amely azonban csak 40-45 repülőt tud rendelkezésre bocsátani a nyári szezonra.

A Boeing gépek kapcsán az elmúlt időszakban több incidenst/balesetet is jelentettek, az amerikai vállalatnál több vizsgálat is érinti. Január 6-án kényszerleszállást hajtott végre az Alaska Airlines egyik repülőgépe, mert a levegőben kiszakadt a Boeing 737 Max 9 típusú gép egyik ajtópanelje. Az eset után egy másik amerikai légitársaság, a United több hiányosságot, egyebek mellett kilazult rögzítéseket talált az ugyanilyen típusú repülőgépein.

Ezek nyomán komoly aggodalmak merültek fel az új Boeing repülőgépek minőségellenőrzésével kapcsolatban, ami a gyártási sebesség lassulását idézte elő.

A Ryanair prognózisa szerint 2025. március végéig tartó egy éves időszakban 205 millió utassal kalkuláltak, szemben az előző 12 hónap 183,5 millió utazójával. A cég dublini központjában O’Leary arról beszélt, hogy a gépek leszállításának késedelme miatt ezt az célszámot 200 millió utasra kell csökkenteniük.

A Boeing szóvivője elmondta: „Kommunikálunk az ügyfelekkel, hogy egyes szállítási ütemezések változhatnak, mivel időt vesz igénybe annak biztosítása, hogy minden általunk szállított repülőgép jó minőségű legyen, és megfeleljen minden ügyfélnek és szabályozási követelménynek”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik