Gazdaság

Önálló holdingba szervezi az űrportfólióját a 4iG

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A 4iG az űripari és technológiai érdekeltségeit egy, a globális növekedési lehetőségeket hatékonyabban kihasználó holdingvállalat alatt vonja össze, így a bejegyzést követően a 4iG Space and Technology Zrt. látja majd el a cégcsoport érdekeltségébe tartozó,

  • űriparral és műholdgyártással,
  • autonóm repülőgépek (UAV) fejlesztésével és gyártásával,
  • drónvédelemmel,
  • továbbá a védelmi digitalizációs szolgáltatásokkal

kapcsolatos tevékenységek irányítását, a vállalatok üzleti stratégiájának alakítását – ez áll a 4iG csoport szerdai közleményében.

Mint írják, az átalakítás célja a cégcsoport versenyképességének és hatékonyságának növelése, valamint a globális piacra lépés a négy stratégiai területen. A transzformációs folyamattal a 4iG S&T Zrt. olyan holdingvállalattá alakul, amely közvetlen tulajdonosa lesz a 4iG Nyrt. technológiai- és űripari vállalatai részesedéseinek, így a Rotors and Cams Zrt.-nek, a RAC Antidrone Zrt.-nek, a Hungaro DigiTel Kft.-nek, a Spacecom Ltd.-nek, a CarpathiaSat Zrt.-nek, valamint az akvizíció lezárását követően a REMRED Zrt.-nek is.

A 4iG Space and Technology Zrt. ideiglenesen megbízott vezérigazgatója dr. Sárhegyi István, a 4iG Nyrt. elnöki kabinetvezetője lesz, aki a holdingvállalat indulásának stratégiai irányításáért felel, így feladatai közé tartozik a stratégiai projektek elindítása, valamint a társaság menedzsmentjének és szervezeti felépítésének kialakítása is.

Az űr- és technológiai holdingvállalatának alapításával egy időben a 4iG Nyrt. bejelentette, hogy előzetes megállapodást kötött a REMRED Technológia Fejlesztő Zrt. 45 százalékos részesedésének megszerzéséről, amely tőkeemelés útján kerül az alapítást követően a holdingvállalat érdekeltségébe. A társaság kapacitásainak növelése érdekében gyártásra, összeszerelésre, integrációra és tesztelésre is alkalmas, négyezer négyzetméteres, a szektor növekvő igényeit kielégítő, REMTECH névre keresztelt űrtechnológiai központ megvalósítására készül, amely további legalább 85, magas hozzáadott értékű munkahelyet teremt. A Martonvásáron tervezett létesítmény – Európában egyedülálló moduláris technológiájával és kialakításával – alkalmas lesz legfeljebb 400 kg tömegű műholdak összeszerelésére is.

Az űriparban és a technológiai fejlesztésekben hatalmas növekedési és jelentős bevételi potenciált látunk. A műholdak fejlesztése és gyártása, a hozzájuk kapcsolódó kommunikációs és földmegfigyelési szolgáltatások, az UAV és drónellenes technológiák, valamint a védelmi szektor digitalizációja olyan innovatív területek, amelyek tovább erősítik vállalatcsoportunk technológiai képességeit és összhangban állnak a Rheinmetall-lal közösen kidolgozott céljainkkal és stratégiánkkal

mondta a mai bejelentés kapcsán Jászai Gellért, a cégcsoport elnöke. „Egyedülálló üzleti lehetőséget látunk a Remredben és a társaság által Martonvásáron tervezett űrtechnológiai központ megvalósításában. A vállalat űripari fejlesztései, műholdgyártási kapacitásai és szolgáltatásai tovább erősíthetik a 4iG Csoport globális jelenlétét, hozzájárulhatnak új nemzetközi partnerségek kialakításához, amely jelentős versenyelőnyt biztosíthat számunkra a teljes közép-kelet-európai régióban” – tette hozzá a vállalatcsoport elnöke.

Az akvizícióval, illetve az űripari és technológiai portfóliójának vertikális integrációjával a 4iG egyedülálló szereplővé válik a közép-kelet-európai piacon – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik