Gazdaság

Milliós bírságot kockáztatnak a családi ház-tulajdonosok

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Egy a héten történt halálos kimenetelű tűzeset kapcsán merült fel: nemcsak veszélyes kertben hulladékot égetni és tárolni, hanem jelentős összegű bírság is jár érte – írja a pénzcentrum.hu.

Szerdán hajnalban, nem sokkal éjfél után érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy a Pest vármegyei Sóskúton kigyulladt egy épület. Egy százötven négyzetméteres családi ház kapott lángra az Ady Endre utcában. A tűzoltók két járművel vonultak a helyszínre, a romos épület több szobája és a tetőszerkezete is égett – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Az érdi tűzoltók először megakadályozták a hetvenöt négyzetméteren égő lángok továbbterjedését, majd több oldalról eloltották a tüzet. Az épületben egy összeégett holttestet találtak.

Az OKF szerint az oltást nehezítette a házban és a környezetében felhalmozott lomok.  Az épületben és környékén felhalmozott hulladék nemcsak a tűz keletkezésének veszélyét növeli, hanem a menekülés lehetőségét is rontja – figyelmeztetnek a portálon.

Nemcsak veszélyes kertben hulladékot égetni és tárolni, bírság is jár érte

Kertben zöldhulladékot égetni csak akkor szabad, ha azt engedi az önkormányzat. Akkor is, ha nincs tűzgyújtási tilalom érvényben az adott megyében, a helyi szabályok érvényesek. Aki pedig megszegi az adott helyen érvényes szabályokat, vagy a tűzgyújtási tilalom alatt gyújtana tüzet, az nagy tűzvédelmi bírságot is kaphat.

A tűzvédelmi bírság kiszabására a szabálytalanságot észlelő tűzvédelmi hatóság jogosult.

A bírság 10, illetve 20 ezer forintról indul, de bizonyos esetekben akár a több milliós összeget is elérheti.

A jelenlegi szabályozás szerint a helyi tiltó szabályok, vagy az esetleges általános tűzgyújtási tilalom miatt nem lehet felhalmozni a kertekben az éghető hulladékot (ágnyesedéket, leveleket, stb). A törvény szerint ugyanis az ingatlan tulajdonosa, használója köteles a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen tartani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik