Gazdaság

Költségvetés: nagy baj lenne, ha nem utal Brüsszel

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Szolid 54 milliárd forintos többlet keletkezett januárban a költségvetésben, amennyiben nem utal 226 milliárdot Brüsszel, már most nagy baj lenne – figyelmeztetnek a Népszavában.

Januárban általában jelentős, 100-200 milliárd forintos többlettel nyit a költségvetés, és általában ez az év utolsó hónapja, amikor nincs hiány. Így indult az idei év is. A Pénzügyminisztérium közleménye szerint 54,4 milliárd forinttal haladták meg a bevételek a kiadásokat. Januárban folyik be büdzsébe decemberi, karácsonyi forgalom áfatöbblete, és a decemberben kifizetett jutalmak és a rendes bérek után dukáló szja is. A januárnak ezek miatt erős többlettel kellene zárnia. (Nem mindig van ez így. Tavaly brutális, 143 milliárdos hiánnyal kezdte az évet a kormány, el is úszott a 2023-as költségvetés.)

A közleményből nem derül ki, hogy miként alakultak az adóbevételek, viszont azt megemlíti a szaktárca, hogy az első hónapban 226 milliárd forint uniós támogatás utalt az Európai Bizottság, ami 191 milliárddal magasabb tavaly januári összegnél – olvasható a lapban.

Ha ez a pénz nem érkezett volna, jelentős hiánnyal kezdte volna az évet a kormány.

A közleményből az is kiderül, hogy januárban a költségvetésből 181,3 milliárdot utaltak rezsitámogatásokra, januárban a nyugdíjakat hat százalékkal emelték. Így az egyhavi kifizetésre 475,6 milliárd forint ment el, míg egészségügyi kiadásokra ennél lényegesen kevesebbet, 196,9 milliárdot költöttek.

A januári évkezdet nem túl biztató, ráadásul a kormány egy pillanatig sem gondolja komolyan, hogy a tavaly júliusban elfogadott 2024-es költségvetést végrehajtsa.

A parlament a kormánynak 2515 milliárd forintos hiányt engedélyezett, ami a tavalyi 4593 milliárd forintos deficit után gyakorlatilag elérhetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik