Gazdaság

Erre a GDP-adatra nem lehet túl büszkének lenni

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A KSH legfrissebb jelentése alapján

  • Magyarország bruttó hazai terméke 2023 IV. negyedévében a nyers adatok szerint nem változott,
  • a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A gazdasági teljesítmény főként a mezőgazdaság, a humánegészségügyi, szociális ellátás és az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ágakban emelkedett. A növekedést ellensúlyozta hogy az ipar, építőipar és a piaci szolgáltatások egy része, köztük a kereskedelem teljesítménye visszaesett – írta a részletekről a KSH.

A gazdaság teljesítménye az előző negyedévhez viszonyítva nem változott.

  • 2023-ban a bruttó hazai termék a nyers adatok alapján 0,9,
  • a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján 0,8 százalékkal maradt el az előző évitől.

Kommentek

Az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója, Kiss Péter értékelése szerint az év végi kiábrándító ipari termelés adatok alapján lényegében borítékolható volt a gyenge negyedik negyedéves növekedés, azonban a ma reggeli adatközlés még a visszafogott elemzői konszenzustól is elmaradt.Hozzátette, a most megjelent GDP-statisztika megerősíti azt a várakozásukat, hogy a tavalyi recessziós környezetből nehéz és viszonylag lassú lesz a kilábalás. Emiatt továbbra is az elemzői átlagnál alacsonyabb, 2,2 százalékos éves növekedést várnak az idei évre. Úgy vélik, a lassú kilábalás növelheti a nyomást a jegybankon, hogy nagyobb ütemű kamatcsökkentésekkel segítse a gazdaságot, és ennek most már megágyazott az inflációs adat is. Amennyiben újra a nagyobb kamatvágások irányába lendül az inga a Monetáris Tanácson belül, az pozitív lehet a kötvénybefektetőknek, ám egyúttal újra növelheti a volatilitást a forint piacán – jegyzik meg.

A nemzetgazdasági miniszter, Nagy Márton szerint a GDP megtorpanása átmeneti, azt a külső piacok gyengélkedése és a magas reálkamat okozta. Azt is közölte, kiemelt kormányzati cél, hogy 2024-ben a hazai gazdaság 4 százalékkal bővüljön. (MTI)

Ne szépítsük: ez most nulla

– fogalmazott az Erste makrogazdasági elemzője, Nagy János. A várt érték még az elemzői konszenzusnál (0,6 százalék) is pesszimistábbnak számító Erste forecastnál (0,3 százalék) is gyengébb lett. 2023 egészében ennek eredményeként 0,8 százalékkal esett vissza a gazdasági teljesítmény – tette hozzá.

Azon túl, amit a KSH írt, szerinte kibocsátásra negatívan hatott, hogy a tavalyi év utolsó negyedévében kettővel kevesebb munkanap volt, mint az azt megelőző év azonos időszakában a naptárhatással kiigazított éves index 0,4 százalékos bővülésről tanúskodik.

A 2023 harmadik negyedévében megkezdődött kilábalás megakadt a tavalyi év utolsó három hónapjában. Az idei első negyedévben az autóiparban történt leállás és a mérsékelt felvevőpiaci kereslet hátráltathatja a teljesítményt.

Előretekintve a továbbra is kétszámjegyű bérkiáramlás párosulva a normalizálódó inflációs környezettel a fogyasztás beindulását eredményezheti. A kamatkörnyezet fokozatos mérséklődése a beruházási hajlandóság lassú visszaépülését vetíti előre. Innen nézve fontos szerep hárulhat szerinte a beérkező sorsú uniós forrásokra. Mindemellett a meglehetősen visszafogott globális gazdaság hátráltatja a jelentős hazai kapacitásbővítések exportlehetőségeinek kiaknázását. A mostani, vártnál gyengébb adat fényében hamarosan lefelé korrigáljuk az idei évre vonatkozó, eddigi 3,2 százalékos előrejelzésünket – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik