Gazdaság

A SungEel-nél kétezerszer több volt a nikkel a levegőben, mint megengedett

Komka Péter / MTI
Komka Péter / MTI

A dél-koreai SungEel magyarországi akkumulátorfeldolgozó-üzemeiben többször is rákkeltő anyagokkal veszélyeztették a dolgozókat. Mindezt a kormányhivatal által megküldött bírságos határozatokból tudta meg az Átlátszó, de ezekben a hivatal kitakarta az anyagok nevét és mennyiségét, emiatt az Információszabadság Hatósághoz fordult az oknyomozó portál. Végül a hatóság felszólítására hét és fél hónap után a kormányhivatal elküldte nekik a kitakarások nélküli dokumentumokat.

Ezekből derült ki, hogy a szigetszentmiklósi akkufeldolgozóban a rákkeltő nehézfémek levegőben mért koncentrációja a 2019 és 2022 között zajló vizsgálatok során mindig a megengedett határérték sokszorosa volt. Például az egyik kitakarás nélküli, 2022-es határozatból kiderült, hogy egy márciusi biológiai monitoring-vizsgálat szerint a szigetszentmiklósi üzemben 18 dolgozó nikkel és kobalt fokozott expozíciójának volt kitéve, ám a cég az eseteket nem jelentette és nem is vizsgálta ki. Majd szeptemberben és októberben újabb egészségügyi vizsgálatokra került sor, de a dolgozók állapota semmit sem változott.

Az IMSYS Mérnöki Szolgáltató Kft. 2022. április-májusban végzett vizsgálatai során szilárd anyag, nikkel, kobalt, mangán, lítium és réz koncentráció mérését végezték el, több munkaterületen. Az egyik gépsornál

a nikkel levegőben mért koncentrációja kétezerszeresen haladta meg az előírt határértéket,

de a kobalt, mangán koncentrációja is sokszorosa volt a megengedettnek.

Korábban megírták, hogy 2019-ben 3,4 millió forintot, egy 2021-es határozat szerint pedig 2,9 millió forintot kellett fizetnie a cégnek a dolgozók súlyos és fokozott veszélyeztetése miatt. A most kitakarások nélkül megkapott egyik határozatból kiderül az is, hogy nikkelre és kobaltra nem végezték el a kötelezően előírt éves biológiai monitoring vizsgálatokat. Vagyis a fokozott expozíciónak kitett dolgozók körében éveken át elmaradtak a kötelező egészségügyi vizsgálatok.

De nem lehetett jobb a helyzet a cég bátonyterenyei akku-feldolgozójában sem, ahol egy szerkesztőségükbe eljuttatott videó tanúsága szerint a darálóban rekedt fekete port kifúvatták a levegőbe. A bátonyterenyei feldolgozó üzemről korábban megírták, hogy egy ellenőrzés során maguk a hatósági ellenőrök is erős, bőrkiütést és torokfájdalmat okozó oldószer-szagot tapasztaltak, s itt is történt géprobbanásos baleset, valamint tűzeset is. Mivel az üzemet a szabálytalan hulladékkezelés miatt számos esetben megbüntették, a működését 2023 nyarán le is állították.

A portál úgy véli, a büntetések kifizetése nem okozhatott gondot a cégnek, amely 2022-ben 18,5 milliárd forint árbevételt és 1,6 milliárd forint nyereséget produkált. A bátonyterenyei üzem működésének ideiglenes felfüggesztése viszont nagy bevételkiesést jelenhet a SungEelnek.

Kapcsolódó
„Nem adjuk azt, amink még van, nem adjuk az életünket” - akkumulátor-újrahasznosító üzem ellen tüntettek Bátonyterenyén
A 2021 óta működő üzem területén eddig kétszer történt robbanás, legutóbb pedig ellenőrök lettek rosszul. A helyiek az egészségüket és a környezetet féltik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik