Gazdaság

70 év feletti nyugdíjkorhatárra lehet szükség 2050-re, világszerte

Nagy Borbála / 24.hu
Nagy Borbála / 24.hu

A népesség gyors elöregedése miatt világszerte szükség lehet rá, hogy 2050-re 71 évre emeljék az állami nyugdíjra jogosultak korhatárát – írta a magas életkor társadalmi hatásaival hatásaival foglalkozó brit International Longevity Center (ILC) friss jelentésére hivatkozva a VG.hu.

Arra is kitérnek azonban, hogy nem mindenki osztja az ILC ezen véleményét. Egy felmérés szerint a britek 90 százalékát nagyon aggasztja a javaslat, mivel ha valakit ötven-, hatvan pluszosan leépítenek, annak igen nehéz munkát találnia.

Megemlítik, hogy Ros Altmann volt nyugdíjasügyi brit államtitkár nem támogatja a nyugdíjkorhatár 71-re emelését, több okból sem. Szerinte ez a nőkre és a legszegényebbekre gyakorolná a legnegatívabb hatást, mert gyakorlatilag „végkimerülésig” kellene dolgozniuk, vagy nyomorban élniük alacsony magánnyugdíjból, amíg elérik a 71 évet. A lakosság legalacsonyabb jövedelmű 10 százaléka ugyanis a statisztikák szerint nem egészséges az ötvenes évei eleje után. Ez egyben azt is jelenti, hogy nagyobb valószínűséggel halnak meg 71 éves koruk előtt. És mi van azokkal az emberekkel – és több millióan vannak ilyenek az országban –, akik egész munkával töltött életük során fizették a társadalombiztosítást, aztán hirtelen azt mondják nekik, hogy mivel mások várhatóan tovább fognak élni, ők ezért még nem mehetnek nyugdíjba, hanem rá kell húzniuk még pár évet? – feszegeti Altmann.

Andrew Scott közgazdász szerint a nyugdíjba vonulás már most kezd eltűnni, mert rengeteg ember dolgozik a korhatár elérése után. Vagyis nem mindenki áll le azonnal, amint azt a jogszabályok lehetővé teszik. Ő úgy véli, újra kellene gondolni mindent. Többek között azt is, hogy ha a korhatárt emelnék, akkor kellenek idősbarát munkahelyek is, valamint jobb egészségügyi és gondozási ellátórendszer.

A 2025-re esedékes magyar nyugdíjreformmal kapcsolatban kapcsolatban felreppent, hogy a kormány esetleg nyugdíjkorhatár-emelést tervez, ám ezt a Pénzügyminisztérium tavaly cáfolta. Farkas András nyugdíjguru ehhez kapcsolódva azt mondta, a korhatáremelés még egyáltalán nem aktuális, 2040 körül lesz az első olyan pillanat, amikor tényleg nagyon megnehezedik a magyar nyugdíjrendszer finanszírozása, amennyiben ugyanazok maradnak a feltételek, mint most. Hozzátesszük, onnan már csak 10 év 2050.

Kapcsolódó
Ezek a finomhangolások beleférhetnek a nyugdíjnál
A politikailag kevésbé kockázatos lépéseknek lehet tere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik