Gazdaság

Kivonul az OTP Romániából

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A Banca Transilvania (BTR) 347,5 millió euróért megvásárolta az OTP Csoport 100 százalékos részvénycsomagját az OTP Bank Romániában.

Az OTP Csoport teljesen kivonul Romániából, de a tranzakció lezárása még eltart néhány hónapig, mert a román jegybanknak (BNR) és a versenyhivatalnak (CC) is áldását kell adniuk az üzletre. Miután a Banca Transilvania (BTR) az összes szükséges engedélyt megkapja, véglegesítik a fúziót, s ezzel a román piacvezető pénzintézmény az összes fiókot is átveszi, integrálja az OTP Bank Romániát.

A BTR közleményében megerősítette, hogy az átadás-átvétel ideje alatt az OTP Bank Románia ügyfeleinek semmit sem kell tenniük, a szolgáltatás eddig megszokott színvonala nem csorbul, sőt, külön kiemelték, hogy mivel a magyar kormány az OTP Bank Románián keresztül folyósította a támogatást a Bethlen Alap határon túli pályázataira is, a már megkötött szerződések érvényben maradnak, ezeket a BTR betartja, folytatja az együttműködést, ha szükséges, nem csak román nyelven. Egyébként a BTR-nek eddig is volt magyar nyelvű honlapja.

A BTR közleményében megköszöni az OTP Csoportnak azt, amit Romániában felépítettek, a pragmatikus tárgyalássorozatot, amely meghozta a pozitív eredményt, hozzátéve, isten hozta minden ügyfelet, alkalmazottat a Banca Transilvaniánál.

Jaap Arriens / NurPhoto / AFP Az OTP bank egyik fiókja Bukarestben, Romániában 2017. február 6-án.

A BTR Románia legjelentősebb pénzintézete, piaci részesedése közel 20 százalékos, és több mint négymillió ügyfelet szolgál ki 10 ezer alkalmazottal. A mostani akvizícióval megerősíti a piacvezető szerepét, hisz a romániai bankpiacon 2,64 százalékos részesedést birtokló OTP Bank Románia megvásárlásával 96 fiókkal, 1800 alkalmazottal, 420 ezer magán- és 22 ezer vállalkozói ügyféllel bővültek.

A közlemény idézi Csányi Sándor OTP-vezért, aki elmondta, hosszú utat jártak be Romániában az elmúlt húsz esztendő alatt, de világossá vált számukra, hogy bankok megvásárlása nélkül nem tudnak előrelépni a romániai piacon, nem tudják elérni a stratégiai céljaikat.

A BTR átveszi azt a több tízezer romániai magyar OTP-ügyfelet is, akik csak azért, mert gyermekeiket magyar iskolába íratták, 1260 lejt (mintegy 93 ezer forint az OTP árfolyama szerint) kapnak évente egyszer a magyar államtól a bankkártyájukra. A tapasztalat szerint a többség általában egy összegben fel is veszi a pénzt, utána semmire sem használja a bankkártyát. Az átállás az új bankhoz – majd új folyószámlaszámot is kapnak – nem lesz zökkenőmentes, főleg a magyarlakta kistelepüléseken élők számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik