Gazdaság

Már a karácsony sem a régi – tizenharmadik hónapja csökken a kiskereskedelmi forgalom

Nagy Borbála / 24.hu
Adventi készülődés Budapesten, illusztráció, 2023. december 3.
Nagy Borbála / 24.hu
Adventi készülődés Budapesten, illusztráció, 2023. december 3.

Decemberben zsinórban a 13. hónapja esett a kiskereskedelmi forgalom, azaz 2023 minden hónapjában kevesebbet vásároltunk, mint egy esztendővel korábban – írja szerdai cikkében a G7.

Hozzáteszik: ilyenre a 2008-as gazdasági válság óta nem volt példa, igaz, akkor sokkal tovább tartott a visszaesés.

A karácsonyi szezon miatt természetesen az év utolsó hónapja mindig kiemelkedő forgalmat hoz a kiskereskedelmi egységekben, hiszen ilyenkor jellemzően negyedével többet vásárolunk, mint az év más időszakaiban. Mint írják, ez nem volt másképp 2023-ban sem, decemberben látványosan nőtt a forgalom a korábbi hónapokhoz képest.

Ha azonban a korábbi évek decemberéhez viszonyítunk, már borúsabb a kép, mivel a 2022-es ünnepi szezonnál ugyan csupán egy hajszállal vásároltunk kevesebbet, de 2021-hez képest már közel 7 százalékos volt a visszaesés, de még 2019-ben is meghaladta a decemberi forgalom a tavaly év végit.

A portál ugyanakkor megjegyzi, éves összevetésben a decemberi visszaesés már jóval kisebb volt, mint amit a korábbi hónapokban láthattunk. Tavasszal még a 10 százalékot is meghaladta a hanyatlás mértéke, amire a 2008-as válság idején sem volt példa. Ilyen hosszú visszaesési időszak is a válság idején volt utoljára, igaz akkor nem 13 hónapig, hanem több mint 3 évig tartott – írja a G7.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik