Gazdaság

A gyógyszergyártói különadó alapján nem kizárt, hogy átalakítanak még pár adót, adókedvezményt

Nagy Borbála / 24.hu
Nagy Borbála / 24.hu

A kormány egy rendkívül szép jogtechnikai módosítással elérte, hogy

  • a napokban bevezetett gyógyszergyártói extraprofitadó egyrészt ne az üzemi eredményt rontsa, másrészt
  • a globális minimumadó számítása során is beszámítható adónak minősüljön.

Ezzel összefüggésben elképzelhető, hogy itt még nem lesz megállás és egyéb adó(kedvezmények) átalakítása is megfontolásra kerülhet a globális minimumadónak való megfelelés miatt – a Niveus Consulting Group erre hívja fel a figyelmet.

Partnerük, Bagdi Lajos megjegyezte, hogy a 7/2024-es kormányrendelettel bevezetett gyógyszergyártói extraprofitadó igazából nem egy pótlólagos sarc, inkább egy adótechnikai újítás. Eddig a gyógyszergyártói különadó az üzemi eredmény szintet rontotta (amely nem volt kedvező a szektorbeli cégeknek), míg az új adó már vonal alatti tétel, mivel az új extraprofitadó alapja a helyi iparűzési adóra számolt adóalap. Ez pedig azért is különleges és örvendetes a gyógyszergyártóknak, mert így elszámolható a globális minimumadó kalkulálása során, mint beszámítható adó. Magyarország ugyanis a globális minimumadó bevezetéséről szóló tárgyalások során elérte, hogy a helyi iparűzési adót (és a hasonló alapon számított adókat, így ezáltal ilyen megítélés alá esik ez az új extraprofitadó is) be lehessen számítani a tényleges adóteher számításába – hívta fel a figyelmet Bagdi Lajos.

Ez a jogalkotói kreativitás azonban messzire vezethet és felvethet olyan további megfontolásokat, hogy egyes egyéb adók (például különadók), vagy egyes adókedvezmények szabályrendszerét (például fejlesztési adókedvezmény) úgy alakítsák át, hogy az a globális minimumadó számításánál már preferált legyen. Sokat emlegetett különadó például a kiskereskedelmi különadó, amely jelenleg nem beszámítható a tényleges adóterhelésbe, de ha ezt is valamilyen – a helyi iparűzési adó alapját közelítő – adóalapra konvertálnák át, az már sokat segíthetne a szektor adóterhelésén – jegyezte meg a szakértő.

Szerinte ilyen lehetőség lehet még a fejlesztési adókedvezmény átszabása, amely jelenleg a tényleges adóterhelést „rontja”, viszont, ha ezt az adókedvezményt valamilyen más formában kapnák meg az érintett cégek (például a munkát terhelő adók kedvezményeként), az egyrészt az EBITDA-szintet javíthatná, másrészt a globális minimumadóban elszámolt effektív adókulcs is kedvezően változna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik