Gazdaság

Szankciós fenyegetést kapott az Orbán-kormány az amerikai szenátusból

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu
Ben Cardin amerikai szenátor, a külügyi bizottság elnöke szankciókat vetne be Magyarország ellen, mivel továbbra is blokkolja a svéd NATO-csatlakozást.

A Bloomberg arról ír, hogy Ben Cardin amerikai szenátor, a Szenátus külügyi bizottságának demokrata párti elnöke a legkevésbé megbízható NATO-szövetségesnek nevezte Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, és kritikával illette a kormányfőt, amiért Magyarország még mindig nem hagyta jóvá Svédország NATO-csatlakozását – idézi a mandiner.hu.

A demokrata szenátor kijelentette, hogy a Fehér Háznak „korrupció elleni szankciók bevezetését kell mérlegelnie Magyarországgal szemben, valamint fontolóra kell venni az ország vízummentességének eltörlését”.

Álláspontját a szintén demokrata Jeanne Shaheen és a republikánus Thom Tillis szenátor is támogatta. Hangsúlyozták:

fogytán a Magyarországgal szembeni türelem.

Washingtonban már tavaly áprilisban felröppent, hogy magyar kormányzati tisztviselőket és kormányközeli szereplőket tilthatnak ki az Egyesült Államokból, egy korrupcióra fókuszáló törvényjavaslat nyomán. Ősszel egy londoni devizapiaci szakértő úgy értékelt lapunknak: egy ilyen lépésnek komoly negatív hatása lenne a forinteszközökre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik