Gazdaság

Itt a bejelentés az egynapos autópálya-matricáról, nem egy naptári napra fog szólni

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
Az eddigi információk alapján 2024. március végén vezeti be az egynapos autópálya-matricát a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. – adta hírül az autópályamatrica.hu.

Az egynapos-matrica bevezetésének várható dátuma: 2024 március 25.

A D1 egynapos matrica ára 5 150 forintba fog kerülni. Az egynapos matrica ára az éves matrica árának (57 260 forint) a rendelet szerint legfeljebb 9 százaléka (5 153 forint) lehet. Ez alapján a D2-es díjkategóriába tartozó járművek számára az egynapos matrica ára akár 7 315 forint is lehet – olvasható a portálon.

A jelenlegi szabályozás logikája alapján az egynapos matrica Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes. Az egynapos matrica az eddigi matricatípusokkal ellentétben nem a lejárat napjának 24. órájában jár majd le, hanem pontosan 24 órára ad úthasználati jogosultságot, így nem kell aggódnia annak sem, aki az esti órákban vásárol autópálya-matricát, hiszen az éjfélkor nem fog lejárni.

Azonban fontos lesz figyelni az időtartamra, ugyanis könnyen megtörténhet, hogy elfelejtjük a matrica lejáratának időpontját és az érvényességi időn túl is használjuk a fizetős útszakaszt.

Mikor lesz érdemes egynapos autópálya-matricát vásárolni?

A magyarországi autópályák és gyorsforgalmi utak jellemzően fizetős útszakasznak minősülnek. Az úthasználati jogosultságot elektronikus autópálya-matricával lehet kiváltani a fizetős útszakaszra való felhajtás előtt.

  • Ha tévedésből hajtottunk fel az autópályára, 60 percen belüli vásárlás esetén a bírság elkerülhető
  • Ha csak átutazóban haladunk át Magyarországon
  • Ha 10 napnál hosszabb utazást tervezünk ugyancsak kipótolható az egynapos matricával az út, vagy elegendő csupán két darab egynapos matrica.
  • Ha valóban csak egy nap utazunk az autópályán és 24 óra elég a matrica használatra.

Van-e igény az egynapos matricára?

A portál egy nem reprezentatív felmérése alapján, – amelyben több mint 5000 felhasználó vett részt – kiderült, hogy az autópálya-használók 98 százalékának igénye lenne az egynapos matricára. A válaszadók többsége szerint azonban az egynapos autópálya-matrica abban az esetben érné csak meg, ha 500-1500 forintig terjedne az ára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik