Gazdaság

Nagy Márton nem érti a Matolcsy-csapatot: Vakarom a fejem, hogy mi a helyzet

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Kritikusan nyilatkozott a jegybank működéséről és kamatpolitikáról Nagy Márton. A nemzetgazdasági miniszter az Indexnek nyilatkozva mondta azt, hogy „amikor egy kormányzati szereplő nyilatkozik a kamatpolitikáról, akkor az nem azt jelenti, hogy nyomást helyezünk az MNB-re. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a gazdaságpolitika nem értelmezhető a monetáris politika nélkül.”

Nagy Márton az alábbi pontokban lát kritikusan. Szerinte a jegybank idáig azt hangsúlyozta, hogy az inflációt kell figyelni, ami véleménye szerint helyes volt.

Én küklopsz üzemmódnak hívom ezt a dolgot, és azt hittem, hogy ebben az üzemmódban van. Januárban a 4 százalék körüli szintet közelíthette meg az infláció, így most, hogy 10 százalékon van az irányadó kamat, brutális, 6 százalékos mértéket ér el a reálkamat. Önmagában nem az a brutális, hogy pozitív a reálkamat, annak nagysága fogja vissza a gazdaságot. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a piac már gyorsabb, nagyobb mértékű kamatcsökkentést árazott be.

Hozzátette:

Az MNB az inflációt figyeli. Ugyanakkor ha a sokkal kedvezőbb inflációs adatokra sem reagál gyorsabb, nagyobb ütemű kamatcsökkentéssel – amivel ráadásul képes lenne a növekedést is támogatni –, akkor nem értem, hogy a jegybank mi alapján működik. Most egyelőre vakarom a fejem, hogy mi a helyzet.

A miniszter szerint nem kérdőjelezhető meg az az összefüggés, hogy minél alacsonyabb a hitelkamat, annál nagyobb a hitelezés: „van egy normál hitelkeresleti görbe, amiről azt tanultam, hogy működik. Azt gondolom, hogy ez egy fontos jellemzője ennek a hitelösztönző politikának, egészséges hitelezés nélkül ugyanis nincs fenntartható és dinamikus növekedés”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik