Gazdaság

New York Times: akkora kockázatot jelent Orbán, hogy pszichológiailag elemzik Brüsszelben

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Orbán Viktor a főszereplője a csütörtöki EU-csúcsot felvezető terjedelmes New York Times-elemzésnek, amely azzal foglalkozik, milyen a magyar miniszterelnök európai, elsősorban európai uniós megítélése. A cikk szerint az uniós döntéshozók eddig azt hitték, hogy EU-forrásokkal legalább megvásárolható a magyar kormányfő, de egyre kiszámíthatatlanabb, már biztonsági kockázatot jelent – olvasható a 444.hu lapszemléjében.

Orbán Viktor évek óta harcban áll az EU-val az uniós normák és a jogállamiságra vonatkozó értékek megsértése miatt – miközben kevés ország részesült jobban az EU támogatásaiból, mint Magyarország. Az „unió volt Magyarország malacperselye”, ám a miniszterelnök következetesen lelassít, megakaszt vagy kiüresít egy sor európai törekvést, beleértve egyes Oroszország elleni szankciókat vagy például Svédország NATO-csatlakozását. Az Ukrajna mögötti összefogás elgáncsolását, „valamint Orbán Viktor személyes szövetségét Vlagyimir Putyin orosz elnökkel mostanra Európára nézve biztonsági fenyegetésnek tekintik, és azt mondják, nem fogják eltűrni” – idézi a portál az amerikai lap cikkét.

Az írás szerint Brüsszelben régóta uralkodott az a meggyőződés, hogy Orbán Viktort leginkább a pénz motiválja, ha nem is meggyőzhető, de legalábbis megvásárolható. Ebből kiindulva azt gondolták, hogy ha adnak neki pénzt, az EU ukrajnai politikájával szembeni ellenvetései is elpárolognak. Csakhogy „az utóbbi időben egyre kevésbé biztosak abban, hogy mi történik Orbánnal, úgy gondolják, egyre kiszámíthatatlanabb” – mondta Camino Mortera-Martinez, az Európai Reformok Központja nevű agytröszt vezetője. „A csúcstalálkozót megelőzően magas rangú uniós tisztviselők is elismerték, hogy

mivel nem tudnak kemény tényekre támaszkodni Orbán Viktor következő lépéseinek megjóslásához, ezért pszichológiai elemzéshez folyamodtak

– írja a lap.

A cikk szerint Brüsszelben van olyan elmélet is, hogy Putyin fizeti Orbánt. Különösen nehéz pillanatként idézik fel, amikor a magyar miniszterelnök úgy döntött, hogy kihagyja az EU csúcstalálkozót, helyette Pekingbe utazott, és az orosz elnökkel fényképezkedett. Egy nyilatkozó azt mondta, Orbán úgy viselkedik, mint a filmek pantomimgonosza, az a karakter, aki szereti, ha utálják. Csakhogy Orbán most szerintük védhetetlen álláspont mellett kardoskodik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik