Gazdaság

Bezuhant a magyar import

24.hu
24.hu

Euróban számítva a magyar export értéke 3,1, az importé 23 százalékkal csökkent novemberben – írja a KSH részletes külkereskedelmi adatokról szóló jelentése alapján a hvg.hu. Naptárhatással kiigazítva így néznek ki a számok: a kivitel volumene 3,5, a behozatalé 16 százalékkal lett kisebb. (A volument az előző évi árakon számolják.) Októberhez képest az export munkanappal és szezonálisan kiigazított volumene 2,8, az importé pedig 6,1 százalékkal csökkent.

  • A gépek és szállítóeszközök 2022. novemberi áron számított kivitele 8,0, behozatala 26 százalékkal lett kisebb.

A közúti jármű árucsoport exportvolumene kismértékben, importvolumene azonban több mint hetedével maradt el a bázisidőszakitól.

A gépek és szállítóeszközök árufőcsoport a kiviteli oldalon 4,6 százalékponttal, a behozatalban 11 százalékponttal járult hozzá a teljes forgalom volumencsökkenéséhez.

  • Az élelmiszerek, italok, dohány kivitelének volumene 6,2 százalékkal növekedett, míg a behozatalé 12 százalékkal lett kisebb.

A változást döntően a gabona és gabonakészítmény forgalma befolyásolta. Az árufőcsoport volumenváltozása a teljes exportforgalom csökkenését összességében 0,5 százalékponttal mérsékelte, az importcsökkenés ütemét 0,8 százalékponttal növelte.

  • Továbbá az energiahordozók exportvolumene 35, importvolumene 7,9 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakinál.

Az export forgalomnövekedése a természetes és mesterséges gáz, az importoldali pedig a kőolaj és kőolajtermék volumenének számottevő emelkedése magyarázza – részletezi a portál. Az energiahordozók forgalombővülése a teljes volumencsökkenés ütemét az exportban 1,2, az importban 0,8 százalékponttal ellensúlyozta ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik