Gazdaság

Szijjártó Péter új gázbeszerzési lehetőséget lengetett be

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Politikai megállapodás született a katari cseppfolyósított földgáz (LNG) magyarországi vásárlásáról, amelynek alapján a felek hosszú távú szerződést fognak kötni a 2026 utáni időszakra, ezáltal is tovább erősítve hazánk energiabiztonságát – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Dohában. Az MTI tudósítása szerint a tárcavezető katari kollégájával, illetve az energiaügyi és a pénzügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat.

A miniszter kijelentette, Magyarország azért tudta fenntartani energiabiztonságát még a legnehezebb időszakokban is, mert mi nem ideológiai vagy politikai alapon közelítünk az energiahordozók vásárlásához, hanem gyakorlati, fizikai alapon, józan ésszel.Szijjártó szerint újabb és újabb energiaforrások bevonására van szükség hazánkban, azonban ennek célja nem a már meglévő szállítók kiváltása.Elmondta, Katar 2026-tól jelentősen bővíteni fogja LNG-kivitelét, a korábbi politikai megegyezés alapján pedig megindultak a vállalatközi tárgyalások a magyarországi szállításról, ami fontos fejlemény hazánk hosszú távú energiabiztonságához. A két fél hosszú távú szerződésben érdekelt leginkább, és ezért a nap folyamán politikai megállapodást kötöttek arról, hogy hosszú távú gázvásárlási szerződést fognak aláírni a 2026-ot követő időszakra vonatkozóan, valamint az érintett vállalatok felgyorsítják az egyeztetéseket.

A lehetséges tranzitútvonalakat taglalva több opciót vázolt – a törökországi, a görögországi vagy a lengyelországi LNG-terminálok bevonását. A délkelet-európai irányhoz azonban a miniszter szerint előbb a jelenleg zajló kapacitásbővítő beruházások mielőbbi végrehajtására lenne szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik