Gazdaság

Nem tudni, fizetett-e már a becsődölt csigagyár

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A Hadházy Ákos kérdésére adott válaszból csak annyi derül ki, hogy a külügy kamatostul kérné vissza a pénzt.

A független politikus kérdésének megértéséhez érdemes felidézni, hogy 2021. augusztus 31.-én a Nyíregyházi Törvényszék csődeljárást indított a Bourgogne Gastronomie Kft. ellen. A vállalkozás 6,5 milliárd forintból felépített és 2019 szeptemberében átadott kisvárdai üzemének beruházásához a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egy 2017. augusztus 25-én létrejött támogatási szerződés alapján 2,52 milliárd forintot folyósított.

A KKM irányítása alatt működő HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Kft. felmondta a csigafeldolgozással és tésztagyártással foglalkozó cég támogatási szerződését, majd az állami Eximbank Zrt. és az MKB Bank Nyrt. a hiteleit is. Hadházy Ákos felidézte, az economx.hu már 2021. szeptemberében arról írt, a minisztérium kamatostul visszaköveteli a 2,5 milliárd forintos beruházási támogatást a csigagyártól.

Mekkora összeget fizetett vissza a kisvárdai csigagyár?

Hadházy Ákos független képviselő arról kérdezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy visszafizették e már a 2,52 milliárd forintos támogatást.

  • Ha igen: hol lehet elérni az erről szóló adatokat?
  • Ha nem: mi a késlekedés oka? Milyen további lépések várhatóak az ügyben?

Magyar Levente külügyi államtitkár semmitmondó választ adott. 2024. január 30-án gyakotlatilag megismételte Hadházy Ákos kérdését, illetve leírta, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Bourgogne Gastronomie Kft.-vel kötött támogatási szerződéstől már 2021. március 22-én elállt, és felszólította a társaságot a 2,52 milliárd forint és járulékainak visszafizetésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik