Gazdaság

Latorcai Csaba: Álhír, hogy a kormány a BYD-re szabta pályázatát

Bodnár Boglárka / MTI
Bodnár Boglárka / MTI
Az államtitkár szerint nincs olyan kitétel, ami a kínai autógyárnak kedvezne.

Valóban a BYD járműveire szabja majd a kormány az elektromos autók uniós vásárlási támogatását?

Erről kérdezte Vadai Ágnes (DK) az uniós ügyekért felelős minisztert, Bóka Jánost, miután erről írt iparági forrásokra hivatkozva a VSquare hírlevelében. A kormány november végén határozott arról, hogy uniós finanszírozással 90 milliárd forintból támogatja, hogy a vállalatok elektromos autókat vásároljanak és kiépüljön a magyarországi töltőhálózat.

Azt, hogy a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének REPowerEU fejezetéhez kapcsolódó pályázatot a kínai autógyártó járműveire szabták, a VSquare-nek egy korábbi magas beosztású kormánytisztviselő is megerősítette. Így Magyarország az uniós zöldítési projekt pénzéből garantálhatná a BYD autóira a folyamatos keresletet, segítve a kínai gyártót, hogy ne csak a magyar, de az európai piacon is megvethesse a lábát, idézte a DK politikusa az írást.

Bóka János helyett a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára válaszolt.

Álhír, hogy az elektromosautó-vásárlást támogató program felhívásában bármilyen megkötés vagy szűkítő feltétel szerepel arra vonatkozóan, hogy milyen típusú járművet kell megvásárolniuk a pályázóknak.

Latorcai Csaba  szerint ennek éppen az ellenkezője igaz: a vállalkozások maguk döntik el, hogy milyen teljesítményű, értékű gépjárművet szereznek be. A programban tisztán elektromos autó,
kisteherautó, kisbusz megvásárlásához igényelhető vissza nem térítendő állami hozzájárulás.

A 30 milliárd forintos keretösszegből egy jármű beszerzéséhez az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forint támogatás nyerhető el. A programot Magyarország
Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervéből (HET), európai uniós forrásból finanszírozzák. A
támogatási kérelmeket február 5-től lehet benyújtani, írta az államtitkár.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter októberben arról számolt be, hogy a kormány tervezett támogatási programjáról tájékoztatta a világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD elnökét, aki ezt üdvözölte. A tárcavezető arra is kitért, hogy BYD számára Magyarország fontos piac.

Az EU közben versenypiaci vizsgálatot indított több, kínai elektromos autógyár, így a BYD ellen is, mivel fennáll a gyanú, hogy – a beruházásaikat segítő állami támogatások miatt – tisztességtelen előnybe kerülnek a konkurenciával szemben. Ursula von der Leyen az unió állapotát értékelő strasbourgi beszédében jelezte először a vizsgálat elindítását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik