Gazdaság

Jó eséllyel keresztet vethetnek a morzsányi nyugdíjprémiumra is idén a nyugdíjasok

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Pár napja Varga Mihály pénzügyminiszter a Világgazdaságnak nyilatkozva „reálisnak” tartotta, hogy idén novemberben nyugdíjprémiumot kaphatnak a nyugdíjasok. A nyugdíjprémiumról azt kell tudni, hogy akkor jár, ha a gazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot. És Varga Mihály szerint idén meghaladhatja – 3,6 százalék lehet a gazdasági növekedés.

Ha valóban így lesz, akkor mint Farkas András nyugdíjszakértő számszerűsítette, maximum 2 ezer forint lehet a nyugdíjprémium, feltéve, hogy a nyugdíjas havi ellátása eléri a 80 ezer forintot. Ha nem éri el, ennél is kevesebb lehet a nyugdíjprémiuma. Vagyis eléggé szerény összegű lehet idén a GDP-növekedés alapján a nyugdíjasoknak juttatható összeg novemberben.

A G7 szerint azonban erős kormányzati optimizmuson alapul az a feltevés, hogy egyáltalán lehet nyugdíjprémium idén. Mint utalnak rá, a 3,5 százalékos növekedésnél lényegesen pesszimistábbak az előrejelzések. Tíz prognózis átlaga szerint a várt GDP-növekedés a 3 százalékot sem fogja elérni idén:

  • A két szélsőérték a GKI Gazdaságkutató 2,25 százalékkal és a Pénzügyminisztérium a 3,6 százalékkal.
  • Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nem hivatalos prognózisa egyébként az utóbbinál is optimistább, ő 4 százalék körüli növekedésre számít.

Arra is kitértek, hogy a szakértői pesszimizmus oka a 2023-as jelentős reálbércsökkenés és az általa okozott fogyasztási sokk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik