Gazdaság

Nagy bukást úsztak meg Varga Mihályék, mentőöv jött az EU-tól

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Közel ezer milliárd forinttal csökkentették a hiányt 2023 decemberében az Európai Unió kifizetései. Így is tátong egy nagy lyuk Magyarország költségvetésén – értékelnek a Népszavában.

Az államháztartás hiánya tavaly 4593,4 milliárd forint volt – közölte kedden a Pénzügyminisztérium a részletes számokat, ez jelentősen meghaladja a kormány költségvetési céljait. A deficit végül az eredeti terv 195 százaléka, vagyis annak majdnem duplája lett, de még a módosított hiánycélt is 35 százalékkal elvétette a kormány – olvasható a lapban.

A tervezettnél lényegesen magasabb hiány oka, hogy a kormány egyáltalán nem számolt a gazdasági recesszióval, és mellette az unió legmagasabb inflációja miatt az összeomló lakossági fogyasztással.

Ez utóbbi következtében a tervezett fogyasztási adókból 1133 milliárd forint nem folyt be tavaly a költségvetésbe.

Csak adóbevételi oldalon 1450 milliárd forint hiányzott, a kiadási oldalon viszont nem számoltak a magas infláció miatt elszálló kamatokkal. Az államadósság kamatkiadásaira 2023 egészében 2764 milliárd forint ment el, ami 660 milliárddal haladja meg az előző évi költést, és mintegy 260 milliárddal a PM által számított összeget.

A tervezettnél magasabb hiány harmadik oka (a bevételek és kamatkiadások mellett) az uniós pénzek elmaradása volt, bár ezen a téren nagyot mentett Brüsszel. Ugyanis csak decemberben 964 milliárd forintot (mintegy 2,5 milliárd eurót) utaltak a magyar kormánynak főleg az RRF, vagyis a Covid utáni helyreállítási alap előlegeként. Ha ez pénz valamilyen okból nem esik be az utolsó hónapban, akkor

az államháztartási hiány épp ekkora összeggel lett volna magasabb.

Összességében így is 2229 milliárd forintot utalt tavaly, amely lényegesen meghaladja az azt előző évi 1391 milliárd forintos kifizetést, és gyakorlatilag megegyezik a kormány által várt  összeggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik