Gazdaság

A kormány elodázhatja a nyugdíjreformot

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az Európai Bizottság által elfogadott magyar Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) vállalásai között a nyugdíjrendszer módosítása is szerepel, amit 2025. március 31-éig kell törvénybe foglalni. A magyar nyugdíjrendszer felülvizsgálatának célja, hogy a népesség idősödésével párhuzamosan megfelelő szakpolitikai választ nyújtson a nyugdíjrendszer megfelelőségére és költségvetési fenntarthatóságára, valamint a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentésére vonatkozóan, megtartva a biztosítási elvet.

A belengetett nyugdíjreform kapcsán nézte meg Farkas András nyugdíjszakértő a Portfolio.hu-n megjelent cikke első részében többek között azt, hogy mi történt eddig, illetve hogy a kormány nyilatkozatai alapján vajon lehet-e valódi nyugdíjreformra számítani a közeljövőben.

Megállapítja, hogy:

  • 2023- december 31-ig kellett volna elkészülnie a független nemzetközi szakértői jelentésnek a magyar nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósági kihívásainak kezelését célzó szakpolitikai lehetőségekről, de nincs kormányzati bejelentés arról, hogy elkészült-e a jelentés, illetve hogy kinek kellett volna elkészítenie.

Az Országos Nyugdíjas Parlament elnöke, Karácsony Mihály lapunknak korábban azt mondta, tudomása szerint az OECD készítheti el a szakértői jelentést. Ezt támasztja alá az elnök által lapunknak megküldött, az Országgyűlés Népjóléti bizottságának 2023. november 28-án, kedden megtartott üléséről készült jegyzőkönyvrészlet is.

Farkas András cikkében arra is kitért, hogy

  • a jelentésben javasolt reformlehetőségek konzultációjának elvileg 2024. június 30-ig kell lezajlania, így egyre szűkebb határidő marad a „reformlehetőségek” megvitatására, valamint hogy
  • a nyugdíjrendszer felülvizsgálatát és a jogszabályok hatályba lépésének határideje (2025. március 31.) is igen közeli.

Ezért szerinte nem valószínű, hogy nagyívű nyugdíjreform készülne. És ezt támasztja alá az is, hogy a kormányzati RRF-es értékelés szerint

  • a magyar nyugdíjrendszer megbízhatóan működik,
  • a hatályos jogszabályokban foglalt nyugdíjkiadások fedezete – ideértve a 13. havi nyugdíjat is – biztosított.
  • A Nyugdíjbiztosítási Alap egyensúlyi helyzete a következő 10-15 évben – a jelenlegi számítások szerint – kedvező és
  • a rendszerben biztosított nyugellátás alkalmas az időskori jövedelembiztonság megteremtésére.

Valamint a kormány szerint a nyugdíjarányok tendenciaszerűen tükrözik az aktívkori jövedelmi különbségeket, és a nyugdíjak értékmegőrzése is garantált.

Utalt még többek között arra is, hogy a Pénzügyminisztérium szerint a magyar nyugdíjrendszer stabilan és fenntarthatóan működik. Megemlítette még, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint nyugdíjkérdésben félreértés van.Mert az ugyan uniós elvárás, hogy nyugdíjtanulmányt készíttessünk, vizsgáltassuk meg például, hogy mennyire fenntartható a magyar nyugdíjrendszer. De mint hozzátette, a magyar nyugdíjrendszer fenntartható, így a következő tíz évben nincs szükség módosításra.

Pedig a nyugdíjasok szerint van jó néhány dolog, amin kellene változtatni.

Kapcsolódó
A nyugdíjasok elvárnák, hogy a nyugdíjából mindenki meg tudjon élni
A nyugdíjasok fontosnak tartják, hogy a nyugdíjrendszer fenntartható és méltányos is legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik