Gazdaság

Tippek a magasabb összegű falusi CSOK igényléséhez

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Már sokan várták az új évet, amellyel megnyílt a lehetőség a magasabb összegű falusi CSOK-ra, például lakásvásárlás és korszerűsítés, illetve meglévő ingatlan korszerűsítése esetén. 2024-től

  • a vásárlással egybekötött korszerűsítésnél egy gyermek után felvehető összeg 1, két gyermek után 4, három vagy több gyermek után 15 millió forint lett,
  • meglévő ingatlan bővítése, korszerűsítése esetén pedig egy gyermek után már 600 ezer, két gyermek után 2 millió, három gyermek után 7,5 millió forint támogatást lehet igényelni.

Kérdés lehet azonban, hogy falusi CSOK különbözetére van-e jogosultsága a családoknak, illetve van-e lehetőség a visszafizetés után újbóli igénylésre? Valkó András hitelszakértő az újra igényelhető falusi CSOK-kal kapcsolatos legfőbb tudnivalókat foglalta össze.

  • Ha a korábbi falusi CSOK-ot visszafizettük, akkor újra igényelhetjük a támogatást akár a 2024-től elérhető magasabb összeggel.
  • Amennyiben nem fizetjük vissza a támogatást, akkor a különbözeti összeget újra igényelhetjük, újabb lakáscélra, amelynek három feltétele van. Újabb felújítási/korszerűsítési munkálatra igényelhetjük csak a különbözeti részt. Ha van olyan vállalt gyermek, akire még nem teljesült a támogatás, akkor addig nem tudunk újra igényelni a támogatást, amíg nem születik meg a gyermek, vagy amíg vissza nem fizetjük a nem teljesült gyermek után járó CSOK-részt. A különbözeti összeg igénylésével meg kell várni, amíg a korábbi munkálatok befejeződnek (tehát nem lehet a korábbi munkálatok költségvetését megemelni és ahhoz igényelni a különbözetet, illetve újabb munkálatokat sem lehet vállalni, amíg nincs meg az eredeti munkálatok befejezése).
  • Arra is van lehetőség, hogy újabb falusi CSOK-os ingatlant vegyünk a különbözet igénylésével anélkül, hogy eladnánk a már meglévő CSOK-os ingatlanunkat, de ebben az esetben két kitételre kell figyelni. Az egyik, hogy az újabb ingatlanban kell teljesíteni a bentlakási kötelezettséget. A másik, hogy a régebbi ingatlanról a falusi CSOK-ot akkor tudjuk átvinni, ha az újabb CSOK-os ingatlan vásárlás után 1 éven belül eladjuk a korábbi CSOK-os ingatlanunkat. (De ha előbb adjuk el a régi ingatlant, akkor is át tudjuk vinni a falusi CSOK-ot.)
  • A falusi CSOK mellé járó CSOK-hitelt csak akkor tudjuk újra megigényelni, ha még nem igényeltünk CSOK-hitelt, vagy a korábban igényelt CSOK-hitelt visszafizettük, kamattámogatással együtt.

A hitelszakrétő szerint fontos még az is, hogy az áfa-visszaigénylést továbbra is csak egy alkalommal lehet igénybe venni, tehát ha valaki egyszer visszakérte az adót, akkor nem lehet újra élni a lehetőséggel, még akkor sem, ha visszafizettük a korábban igénybe vett összeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik