Gazdaság

Ezek a termékek drágultak a legnagyobb mértékben

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A portfolio.hu összeszedte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb inflációs jelentése alapján, hogy mely termékek ára nőtt, és bármely meglepő 17,6 százalékos éves infláció mellett, de mely árucikkek ára csökkent legnagyobb mértékben 2023-ban.

A legnagyobb mértékben a cukor ára emelkedett, 42,1 százalékkal, utána a tankönyv (29,8 százalékkal) és az utazás egyéb távolsági úti céllal elnevezésű kategória drágult (28,6 százalékkal).

A legnagyobb áresést a vezetékes gáz produkálta a KSH szerint (29,6 százalékkal), noha a tarifák nem is változtak. A KSH ezt a fogyasztáscsökkentéssel magyarázta: két díjszabás van ugyanis érvényben, az átlagfogyasztás felett 7,5-szeresét kell fizetni az átlagfogyasztáshoz képest. Mivel a lakosság spórolt, különösen az átlagfogyasztás felett fogyasztók, ezért kevesebbet kellett fizetniük, emiatt számolt közel 30 százalékos árcsökkentést a KSH.

Több élelmiszercikk ára is csökkent 2023-ban, legjobban a tojásé (18,1 százalék), a liszt (17,8 százalék) és a sertészsíré (16,4 százalékkal). A portfolio.hu megjegyezte, hogy ezek a termékek (a többi élelmiszerrel együtt) még 2022-ben drágultak hatalmas mértékben és a mostani csökkenés ellenére jóval a 2021-es árszint felett vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik