Gazdaság

A kormány bünteti a rejtett zsugorflációt

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Termékenként jár a milliós bírság, ha nem jelzik, csökkent a kiszerelése.

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormány rendelete, amelynek célja az élelmiszer-infláció csökkentése. Az új szabályozás az úgynevezett zsugorfláció jelensége ellen lép fel. A jövőben fel kell hívni a vevők figyelmét, ha egy-egy termék kiszerelése a korábbihoz képest csökken.

A rendelet hatálya az üzletben, bevásárlóközpontban folytatott kereskedelmi tevékenységre, egymilliárd forint feletti árbevételű élelmiszer-kereskedőkre terjed ki. Főszabály szerint februártól a kereskedőnek a forgalmazás megkezdésétől számított 2 hónapig fel kell tüntetnie, ha egy adott termék kiszerelése csökken a 2020. január 1. és 2023. július 1. közöttihez képest. (A tájékoztatás elmaradhat, ha a kisebb kiszerelésű mellett a korábbi terméket is forgalmazzák.)

A kiszerelés csökkentéséről a magyarországi gyártó, az első magyarországi forgalomba hozó, a nagykereskedő köteles az első értékesítés alkalmával írásban tájékoztatni a kereskedőt, illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih). A fogyasztóvédelmi hatóság a szabálysértőkre (tájékoztatás hiánya, tájékoztatási kötelezettség megsértése)

termékenként egymillió forintos közigazgatási bírságot szabhat ki.A kormány arról is döntött, hogy az érintett termékekről a Nébih honlapján nyilvános adatbázist hoznak létre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik