Gazdaság

Így toborozzák Magyarországra a filippínó dolgozókat

GettyImages
GettyImages

A Fülöp-szigetek toborzóirodái egyre gyakrabban keresnek munkásokat Magyarországra. Ilyen iroda a Peridot International Resources privát munkaerő-közvetítő ügynökség is, amelynek közösségi oldalán a Világgazdaság szerint az utóbbi időben jól láthatóan elszaporodtak a filippínókat megcélzó magyarországi álláshirdetések.

A lap szerint a legutolsó, január 7-i bejegyzésben például valamiért kizárólag női munkásokat keresnek, akiknek a következő feltételeknek kell megfelelniük:

  • érettségi;
  • minimum 160 centi testmagasság;
  • szakmai tapasztalat, különösen az autóipar területén;
  • jó kommunikációs képesség.

Arra is kitértek, hogy magára a bejegyzésre több mint 6000 lájk érkezett, rengetegen pedig azt írták a hozzászólásukban, hogy érdekli őket a munkalehetőség.

A foglalkoztatáspolitikai államtitkár, Czomba Sándor közlése alapján ma Magyarországon 120 ezer vendégmunkás dolgozik, döntő többségük, mintegy 40 ezer ukrán állampolgár, emellett azonban vannak szerbek jelentősebb létszámban, illetve vietnámiak mintegy 16 ezren, és Fülöp-szigetekiek kicsivel több mint 10 ezren. Az államtitkár szerint hisztériakeltés, hogy ők elvennék a magyarok munkáját – írta a Népszava.

A DK január 9-i közleménye szerint átverés az Orbán-kormány újévkor hatályba lépett vendégmunkás-törvénye,  amely az előző évi üres állások számában maximalizálja a vendégmunkások számát. A KSH adatai szerint ugyanis közel 80 ezer üres hazai álláshely volt 2023 harmadik negyedévében. Így a Czomba Sándor által mondott 120 ezres számból kiindulva az ellenzéki párt szerint Orbán Viktorék már most 40 ezerrel több vendégmunkást telepítettek be, törvénytelenül, hogy a milliárdos elitnek, a gazdag nagyvállalatoknak dolgozzanak. Ezt szerintük azonnal meg kell tiltani.

December közepi hír volt, hogy már 8–10 ezer filippínó vendégmunkás is dolgozhat Magyarországon, és hogy a számuk idén jelentősen nőhet.

Kapcsolódó
8–10 ezer Fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik már nálunk
Többszörösére nőhet a számuk jövőre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik