Gazdaság

Márciustól hozzáférhetetlenné tehet jogsértő honlapokat a GVH

Varga Jennifer / 24.hu
Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke.
Varga Jennifer / 24.hu
Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke.

Több területen is bővülnek a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jogkörei idén – közölte a szervezet az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében. Azt írták: január 1-jétől a nemzeti versenyhatóság látja el az Európai Bizottsággal való kapcsolattartásért felelős hatóságként a külföldi támogatásokról szóló európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti feladatokat. A GVH az uniós piacot torzító külföldi állami támogatások esetében, az Európai Bizottság megkeresésére célzott vizsgálatokat indíthat – tették hozzá.

A fogyasztóktól érkező panaszok hatékonyabb kezelését segíti a panaszkezelési szabályok európai parlamenti és tanácsi irányelv rendelkezéseire tekintettel végrehajtott módosítása. Ez, valamint a magyarországi gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő törvények módosítása a GVH-hoz forduló, jogvitás ügyet kifogásoló fogyasztókat segíti az ügyek hatékonyabb intézésében.

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény módosítása értelmében március 1-jétől a GVH versenytanácsa elrendelheti elektronikus adat – például egy honlap – hozzáférhetetlenné tételét, amennyiben ez a fogyasztók kiterjedt érintettségére figyelemmel súlyos sérelem kockázatának megelőzése érdekében szükséges.

A hozzáférhetetlenné tétel végrehajtását a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az elektronikus hírközlésről szóló törvény alapján szervezi és ellenőrzi – írták.

Kitértek arra is, hogy február 17-én lép hatályba az európai parlamenti és tanácsi DSA-rendeletet elősegítő magyar szabályozás, amely a Magyarországon letelepedett vagy az ország területére irányuló internetes közvetítő szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásokra terjed ki.

A DSA-rendelet elsődleges célja az, hogy megakadályozza az illegális és káros online tevékenységeket és a szándékos álhírterjesztést

– magyarázták.

A Gazdasági Versenyhivatal a verseny védelmének következetes érvényre juttatása és az egységes jogalkalmazás előmozdítása, valamint a felhasználók jogainak védelme érdekében szorosan együttműködik a DSA-rendelet végrehajtását végző hatósággal (NMHH) a digitális szolgáltatási piaci versenyt érintő kérdésekben, valamint a digitális szolgáltatások piacával összefüggő, felhasználókat érintő ügyekben – tették hozzá.

Közölték: a GVH gyorsított ágazati vizsgálati jelentésében foglalt javaslatai alapján is készül az online szálláshelyfoglalási piacot szabályozó törvénymódosítás.A tájékoztatás szerint az Országgyűléshez benyújtott, a magyar fogyasztók és vállalkozások érdekében történő fellépésről szóló törvényjavaslat az elektronikus kereskedelmi szolgáltatásokról szóló törvény módosításával a Gazdasági Versenyhivatal hatáskörét is bővítené, és a digitális ágazat vonatkozásában a versengő és tisztességes piacokról, valamint több európai uniós irányelv módosításáról szóló DMA-rendelethez képest szigorúbb nemzeti szabályokat állapítana meg a kapuőrök kötelezettségeire.

A közleményben idézték Rigó Csaba Balázst, a GVH elnökét, aki a Magyar Nemzet december 28-ai számában megjelent évértékelő interjúban úgy fogalmazott: el kell érni, hogy egyetlen vállalkozás se hozhassa kiszolgáltatott helyzetbe se a pihenni vágyókat, se a nekik szállást kínáló magyar vállalkozókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik