Gazdaság

Új világ jön a külföldi dolgozók behozatalánál, komoly fejtörést okozhat a cégeknek

GettyImages
GettyImages

Az Országgyűlés elfogadta a harmadik országbeli állampolgárok beutazására és tartózkodására vonatkozó törvényjavaslatot, amely a jelenleg hatályos 2007. évi II. törvényt („Harmtv.”) váltja majd fel – hívja fel a figyelmet a Deloitte közleményében. Hozzátették, hogy az új jogszabályt ugyan még hirdették ki, de a parlament honlapján elérhető egységes javaslat alapján – a korábbi törvényjavaslatban szereplő időponttal ellentétben – az új jogszabály várhatóan már 2024. január 1-jén hatályba lép.

Azt is írják, hogy az új jogszabály alapján számos új tartózkodási engedélyt és ügytípust vezetnek be, valamint korábbi engedélytípusok szűnnek meg és a jogalkotó az érintett hatóságoknak felkészülési időt biztosít. A legfontosabb információkat így foglalták össze a már benyújtott, hosszabbítandó és új kérelmek kapcsán:

  • A folyamatban lévő eljárásokat felfüggesztik, azaz a 2024. január 1. előtt beadott kérelmeknél az eljárás 2024. január 1. és 2024. február 29. között szünetel.
  • Azok az engedélyek, amelyek a fenti időszakban járnának le, 2024. április 30-ig maradnak érvényesek.
  • Új kérelem a 2024. január 1. és 2024. február 29. közötti időszakban nem nyújtható be, kivéve a nemzeti érdekű tartózkodási engedélyt, amelyet az illetékes miniszter jóváhagyott.

A tanácsadócég szerint fentiek komoly fejtörést okozhatnak az elkövetkező hónapokban minden olyan munkáltatónak, amely külföldi munkavállalót szeretne foglalkoztatni és az ezzel kapcsolatos engedélyek kérelmezése már folyamatban van, vagy új kérelem benyújtása, hosszabbítása szükséges.

„Az év végéig hátralévő nagyjából másfél hétben, a felkészülési időszak előtt javasolt lehet benyújtani azokat a kérelmeket, amelyek kapcsán a szükséges dokumentumok már rendelkezésre állnak, így ezen ügyek még a jelenleg hatályos Harmtv. rendelkezései alapján kerülhetnek elbírálásra” – kommentált a tanácsadócég adóosztályának igazgatója, Kiss Tímea.

Kapcsolódó
8–10 ezer Fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik már nálunk
Többszörösére nőhet a számuk jövőre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik