Gazdaság

Újra megvágta az alapkamatot a jegybank

MTVA/Bizományosi: Róka László
MTVA/Bizományosi: Róka László
Az infláció lendületes csökkenése ellenére a Magyar Nemzeti Bank csak annyit vágott az alapkamatából, mint az elmúlt két hónapban. A 0,75 százalékos csökkentés alapján az alapkamat várhatóan a 10,75 százalékos szinten zárja az évet, és már csak jövőre válik egyszámjegyűvé. A lakáshitelek kamatplafonjának a múlt héten bejelentett 1,2 százalékos januári csökkentésében megelőlegezték a jegybanki lépést, írja elemzésében a Bank360.hu.

Tovább csökkent a jegybanki alapkamat. A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az idei utolsó, keddi kamatdöntő ülésen a 11,5 százalékos alapkamatot 0,75 százalékponttal 10,75 százalékosra vágta vissza. Az egynapos jegybanki betét kamata 9,75 százalék, az egynapos hitel pedig holnaptól 11,75 százalék lesz.

A Bank360.hu szerint a döntés és annak mértéke a várakozásoknak megfelelő, hiszen az MNB a májusban megkezdett kamatcsökkentés óta minden hónapban mérsékelte az irányadó kamatot. Október óta már az alapkamatot, havonta 0,75 százalékkal. Ebbe a sorba illeszkedik a mostani döntés is, amelyet az infláció alakulása lehetővé tesz, hiszen a KSH adatai szerint novemberben már 7,9 százalékra csökkent a pénzromlás üteme, amely az év utolsó hónapjában 7 százalék alá kerülhet. Mindeközben pedig a forint árfolyama viszonylag stabil maradt, az euró nem mozdult el jelentősen a 380 körüli szinttől. Mivel az alapkamat mostani csökkenése továbbra is elmarad az infláció mérséklődésétől, a holnaptól érvényes alapkamat növekvő reálkamatot jelent a pénzpiaci szereplők számára.

Egyszámjegyű alapkamatra legkorábban a jövő év első hónapjaiban lehet számítani. Ha a jegybank ilyen ütemben folytatja tovább, akkor februárban érheti el a már 10 százalék alatti, 9,25 százalékos szintet. Korábban a kormány ehhez kötötte a hitelkamatstopok megszüntetését, illetve a lakossági kölcsönöknél annak megvizsgálását. 

Ez már biztosan ki fog tolódni, hiszen a vállalati hiteleknél 2024 áprilisától tervezi ezt a kormány, addig meghosszabbították az intézkedést, a lakáshitelek esetében pedig egészen július 1-ig kitolták a kamatstop hatályát. Ekkorra már szinte biztosan 10 százalék alatt lesz az alapkamat, akár több százalékkal is – írja a Bank360.hu.

Mindeközben az új lakáshitelekre októberben bevezetett 8,5 százalékos kamatplafont januártól 7,3 százalékra mérséklik, amit indokol az azóta bekövetkezett alapkamat-csökkentés, illetve a hosszú futamidejű jelzálogkölcsönök árazását befolyásoló referenciakamatok ezzel párhuzamos mérséklődése. A kormány a vállalati forgóeszközhoteleket is érintő kamatplafont április elsejéig szeretné fenntartatni a bankokkal.

Kapcsolódó
Kezdődik: egy bank máris a januári kamatplafon alá vitte a lakáshitelét
Nem kell megvárni az ügyfeleknek 2024-et, megvan az első bank, amelyik már most a januári 7,3 százalékos kamatplafon alá vitte a lakáshitelét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik