Gazdaság

A bukaresti adventi vásáron szinte minden a hazai töredékébe kerül

Nagy Borbála / 24.hu
Adventi készülődés Budapesten, illusztráció
Nagy Borbála / 24.hu
Adventi készülődés Budapesten, illusztráció

A budapestire szinte minden szempontból ráver a bukaresti vásár, de van, ahol még Szegedet is übereli

– foglalta össze a Szegeder.hu összehasonlító cikke az adventi vásárhelyzetet. A lap a szegedi, a budapesti, a bécsi és a bukaresti adventi vásár étel- és italárait vetette össze.

A bukaresti vásár november végén indult és december 26-ig várja a látogatókat, a fenyő mellett óriáskerékkel, körhintával, kisvonattal, mikulásházzal és alkotóműhellyel – no meg több mint százharminc bódéval.

A román fővárosban a forralt vörösborból „két és fél decit 770 forintnak megfelelő román lejért kínálnak, ami inkább a szegedi árkategória, ahol három deci nagyjából 600 forint. Budapesten ezért 1500-at, Pozsonyban 1700-at, Bécsben akár 2300-at is elkérhetnek, mondjuk utóbbihoz bögre is jár. A tea viszont inkább már a budapesti árakhoz közelít, míg itt kb. 310 forint egy deci, Budapesten 330. A forró csoki borsosabb, azt közel 400 forintért mérik decinként, de még így is simán veri Szegedet, ahol 430, meg Budapestet, ahol 470 forint a legolcsóbb decije. (…) A töltött káposzta 30 lej, azaz nagyjából 2300 forint, ezt Budapesten már 5500-ért kapjuk meg. A kolbász árában is hasonlóan nagy szakadék tapasztalható: míg Bukarestben 2670, Bécsben pedig 3060, addig Budapesten már 5500 forint körül van egy adag. Számos helyi különlegesség mellett Fekete-tengeri hering is kapható a román főváros karácsonyi vásárában, 35 lejért, nagyjából 2690 forintért vesztegetik

– írják, majd kiemelik, a lángosárakban is hasonlóan nagy eltérés mutatkozik, ahogy az olyan szórakozások is olcsóbban Bukarestben, mint a körhinta. A lap beszédes táblázatot is közölt a különböző helyszínek árairól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik