Gazdaság

Így kaphatnak özvegyi nyugdíjat a megváltozott munkaképességűek

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az Adó.hu szakértője áttekintette, mit jelent a megváltozott munkaképesség az özvegyi nyugdíjnál, van-e hatása a hozzátartozói nyugellátásra.

Özvegyi nyugdíjra jogosult a házastárs, a bejegyzett élettárs, továbbá az élettárs, ha a meghatározott mértékű (tíz év, illetve közös gyermek esetén egy év) együttélési időt teljesítette, valamint az elvált, vagy egy évnél hosszabb ideje külön élő házastárs, ha az elhunyttól tartásdíjban részesült, vagy arra való jogosultságát a bíróság megállapította.

Az ideiglenes özvegyi nyugdíj hatvan, az özvegyi nyugdíj harminc százaléka annak a nyugellátásnak, amely az elhunytat megillette, vagy megillette volna.

Ami a megváltozott munkaképességet és az özvegyi nyugdíjat illeti, a jogszabály szerint özvegyi nyugdíjra jogosult lehet az is, aki még nem töltötte be a nyugdíjkorhatárt, de házastársa halálakor megváltozott munkaképességű volt.

A tb-nyugellátásról szóló törvény szerint megváltozott munkaképességű az, akinek egészségi állapota legfeljebb ötven százalékos. A hozzátartozói nyugellátásoknál (özvegyi nyugdíj, árvaellátás, szülői nyugdíj, baleseti hozzátartozói nyugellátások) is az számít megváltozott munkaképességűnek, akinek egészségi állapota legfeljebb ötven százalékos mértékű.

A szakértő megemlíti, hogy eltérés található a megváltozott munkaképesség meghatározásánál a megváltozott munkaképességű személyek ellátásai, a rehabilitációs ellátás, és a rokkantsági ellátás esetében, ahol megváltozott munkaképességű az, akinek egészségi állapota hatvan százalék vagy kisebb, és a hozzátartozói nyugellátások esetében, ahol fenti, azaz az ötven százalékos mértéket kell alkalmazni.

A szakértő azt is írja még, hogy hatvan százalékos az özvegyi nyugdíj annak az özvegynek, aki megváltozott munkaképességű, de rehabilitációs ellátásban, vagy rokkantsági ellátásban nem részesül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik