Gazdaság

Ha nem veszi ki az idei szabadságát, ne számítson pénzre helyette

Einspach Brúnó / 24.hu
Einspach Brúnó / 24.hu

Az évvégi szabadságkiadással kapcsolatos kérdéseket vesézte ki az Economx cikke, amiben kitértek arra is, mi a helyzet a ki nem vett szabadsággal, megváltható-e az pénzben, mint ahogy valószínűleg nem kevesen hiszik ma is. Ez azonban főszabály szerint nem igaz, ugyanis a munkáltató kizárólag a munkaviszony megszűnésekor ki nem adott arányos szabadság megváltására köteles.

Az apasági és szülői szabadságnál pedig a megváltásra nincs lehetőség akkor sem, ha a munkaviszony megszűnik – ezeket a szabadságokat mindenképpen természetben kell kiadni.

Mit lehet tenni, ha még nem vettük ki teljesen az idei szabadságot, és már nincs is annyi nap 2023-ból, hogy a maradékot kiadhassák nekünk? Nos, a szabadságot kiadhatja úgy is a munkáltató, hogy a szabadság kiadása még idén kezdődik, és jövőre fejeződik be. Fontos, hogy ez megszakítás nélküli szabadság legyen, és hogy 2024-re csak öt munkanap szabadság vihető át az idei évről.  az esedékesség évében megkezdődik, de a megszakítás nélküli tartama csak a következő évben jár le. Ez azt jelenti, hogy ha a munkavállaló még idén (legkésőbb december 29-én) megkezdi a szabadságát, akkor amennyiben a szabadság utolsó napja január 8-a, akkor ez még 2023-ban kiadott szabadságnak minősül.

Felteszik azt a kérdést is, mi a teendő abban az esetben, ha a munkavállaló a munkaviszonya megszűnéséig több szabadságot vett igénybe, mint amennyi a munkában töltött idő alapján arányosan megilletné. A szabály az, hogy ilyenkor a többletszabadság nem követelhető vissza, a jogalap nélkül kifizetett munkabér visszakövetelésére, illetve az előlegnyújtásból eredő követelésre vonatkozó szabályok nem alkalmazhatóak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik