Gazdaság

Megoldhatatlan lehet a gázkazánok betiltása, erre számíthat a lakosság

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Januárban szavaz az Európai Parlament arról a javaslatról, amely 2030-ig leszámolna a lakóházak és az irodák gázzal való fűtésével oly módon, hogy betiltja a gázkazánok telepítését. Az intézkedés elsőre ijesztőnek hathat Magyarországon, ahol a lakosság jelentős része gázkazánt használ otthona fűtésére. Mit jelenthet a változás a magyar fűtési rendszerekben és a magyar pénztárcáknak? A pénzcentrum.hu szakértőket kérdezett.

Az Európai Tanács és Parlament ideiglenesen megállapodott az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv felülvizsgálatáról, így új szintre kapcsolhat az épületek energetikai korszerűsítése. A most megkötött uniós megállapodás várhatóan javulást fog hozni az uniós épületek energiahatékonyságában. A megállapodás várhatóan az energiahatékonyság javulását fogja ösztönözni, és összhangban lesz az EU azon céljával, hogy 2050-re klímasemlegességgé váljon – olvasható a portálon.

Mi lesz az itthon fellelhető gázkazánokkal, ha az eredetileg tervezett januári időpontban a grémium valóban megszavazza az előterjesztést? A KSH adatai szerint

a magyar háztartások csaknem kétharmada, hatvan százaléka gázzal fűt,

az elektromos árammal fűtés még messze nem tartozik a leginkább kedvelt módszerek közé.

Nem tilthatják be

Nem életszerű, hogy mondjuk évtizedek óta a gázkazánnal fűtő magyaroktól egyik pillanatról a másikra elvegyék a kazánt, csak azért, mert egy EU-s képviselőnek vagy többnek ez jutott eszébe – jelzi Holoda Attila energiaügyi szakértő. Elmondta azt is, hogy léteznek arra megoldások, hogy új, innovatív módokon, és a gázt kiváltva más módokon fűtsünk, csakhogy ehhez gyakran állami segítség kell.

Állami programokkal, ha erre adunk milliókat, elképzelhető, hogy lesz valami nagy csereprogram, hát azt nem tudni, mikor. Részmegoldás lehet azokon a területeken, ahol van gyógyvíz, gyógyfürdő, oda vezetékeken el lehet vinni a meleg vizet, ami geotermikus energiaként hasznosítható, mint fűtőanyag.

Ha okosan cserélünk, nagyot spórolhatunk

Szilágyi László épületgépész, szakértő hasonlóan gondolja: szerinte is elképzelhetetlen a betiltás. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy amikor a kazánnak „lejár a szavatossága” és cserélni kell, akkor kell majd más módon megoldani a fűtést, leginkább megújuló energiaforrással vagy elektromossággal. Szerinte nem lehet általánosítani az energetikai beruházások költségét, mert nincsenek egyforma ingatanok. Hozzáteszi: egész más beruházási költsége van egy nagyon kicsi, 25 négyzetméteres, egy szobás, jól szigetelt lakásnak, ahol akár pár százezer forintból be lehet üzemelni egy levegő-levegő hőszivattyús klímát, illetve akár többmilliós beruházás lehet egy központi hőszivattyús hűtő-fűtő rendszer kiépítése egy nagyobb lakásban vagy családi házban. Azt tanácsolja, hogy minden esetben kérjük épületgépész tervező segítségét, hogy megfelelő műszaki tartalmat kapjunk, figyelembe véve az adott ingatlan paramétereit, a felhasználói szokásokat és komfortigényeket.

A másik két szakértőhöz hasonlóan Balogh József energetikai szakértő is a berögzült szokásokkal és a statisztikákkal magyarázza, miért nem járható út hazánknak a gázkazánok tömeges cseréje. Szerinte kivételt fog kérni Magyarország a végrehajtás alól.

Frissítés

Cikkünk első változatában a Pénzcentrum.hu nyomán Szilágyi Lászlót idéztük, akinek nyilatkozatát a portál később pontosította – ezt mi is megtettük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik