Gazdaság

Katás vállalkozó vagy? Ez segíthet abban, hogy könnyebb legyen az év vége!

Getty Images
Getty Images
Bár a kata, mint adózási forma, az egyszerűbbek közé tartozik, az év vége megkülönböztetett figyelmet érdemel, főképp a kata és az alanyi adómentes keretek miatt.

A Számlázz.hu-ban elérhető Keret- és adófigyelővel olyan támogatást kapnak a katás vállalkozók, amellyel a kereteken és teendőiken tarthatják a szemüket, és még az éves bevallást is könnyedén elkészíthetik rajta keresztül. Mindezt a szakmai ügyfélszolgálat támogatásával!

Bár a kata változások óta kevesebb szó esik a katás vállalkozásokról, azok nem tűntek el és az őket támogató szolgáltatások továbbra is elérhetőek. Habár a kata adónem az egyik legegyszerűbb adózási forma, azonban a teendőkre és határidőkre a katásoknak is figyelniük kell. Ebben lehet segítségükre a Számlázz.hu, amelyen keresztül továbbra is könnyedén intézhetik számlázásukat, online, egyszerűen és gyorsan, és decembertől nyugtát is tudnak online kiállítani a számlázási fiókjukból.

Bár a rendszeren keresztül eddig is lehetett nyugtát kiállítani, de csak automatikus módon, december 1-jétől azonban a számlázási fiókból közvetlenül is elérhető a nyugtakiállítás, mely sok katásnak fogja még inkább megkönnyíteni a pénzügyi adminisztrációját. A katás vállalkozók magánszemélyeknek értékesíthetnek vagy szolgáltathatnak, így a nyugta kiállítása gyakran egyszerűbb lehet, mint a számlázás folyamata. Ugyanakkor fontos odafigyelni néhány lényeges dologra a nyugtakiállítás során. A papír alapú nyugtakiállítás helyett ez az új funkció igazi karácsonyi ajándék lehet nekik.

A katásoknál a kifizetettség kezelésre is nagyon oda kell figyelni, hiszen a kata keretet a kiállított számlák ellenértéke akkor csökkenti, ha azt kifizették a vállalkozónak (pénzforgalmi szemlélet). Van lehetőséged automatizálni a számlák kifizetettségét az autokasszával, azaz a banki integrációval/adatkapcsolattal, melynek segítségével a bankszámlára beérkező utalások automatikusan szinkronizálódnak a számlákkal.

További könnyítést jelent, hogy a Számlázz.hu fiókban – külön díj ellenében – elérhető a Keret- és adófigyelő. Ennek meglétével a felhasználók a számlázási fiókon belül követhetik a kata és alanyi adómentes kereteket, a rendszer figyelmezteti őket a felmerülő teendőikre, a közelgő határidőkre, sőt, az éves kata bevallást is elkészíthetik a Keret- és adófigyelőn keresztül elérhető bevallás-varázslóval januártól, amelyet aztán egy XML fájlként letölthetnek (A 23KATA bevallás határideje 2024.02.26). Sőt, mindehhez a Keret-és adófigyelőn keresztül elérhető QUiCK modul szakmai ügyfélszolgálatától segítséget is kapnak! Ezen felül a bevételi nyilvántartásukat is automatikusan elérik, ha a számlák kifizetettségét pontosan vezetik. ​​A jogszabály alapján bevételi nyilvántartási kötelezettség van, a program ezt automatikusan kezeli.

Szponzorált tartalom

A 18 éves Számlázz.hu Magyarország piacvezető online számlázója, és minden új fejlesztését abban a szellemben készítik, hogy segítsék a vállalkozókat az üzleti adminisztrációs folyamatokban. A több mint 700 ezer ügyféllel rendelkező Számlázz.hu automatikus, digitális megoldásokat kínál, hogy a vállalkozók számára a világ legértékesebb dolgát, időt adjon.

 

A cikk a Számlázz.hu támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik