Gazdaság

Mutatjuk, milyen sokat vihet el a nyugdíjból az élelmiszervásárlás

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

A heti bevásárlás régebben (2021-ben) legfeljebb 17 ezer forint volt, mostanra tartósan 24 ezer forint alá állt be, legutóbb 23 980 forint volt. Ez úgy alakult ki két év alatt a négy multinál a G7 szerint, hogy 2023 februárjáig meredeken emelkedtek az árak, onnan elkezdtek csökkeni, és a korábbi stabil szinthez képest valamivel több mint 40 százalékos inflációnál nyugodtak csak meg.

A 40 százalék körüli szintem stabilizálódó áremelkedést szerintük csak akkor nem érezné meg nagyon a lakosság, ha a bérek is felzárkóznának. Ennek alakulását azonban csak 2022. májusa óta tudjuk mérni, mert nincs korábbi adat a nettó medián bérekre (a mediánkereset olyan középérték, aminél az érintettek fele kevesebbet, másik fele többet kap). Emiatt azt tehát nem tudjuk, hogy 2021. novembere előtt a medián bérnek mekkora részét vitte el a heti nagy bevásárlás, de 2022. májusában ez 7,53 százalék volt, a legrosszabb helyzetet pedig 2023 februárban mérték, 9,55 százalékkal. A vásárlók pozíciója azóta javult, szeptemberre 7,66 százalék lett, azaz még mindig nem értük el a tavaly májusi szintet sem.

A nyugdíjasok helyzete is hasonlóan alakul, nagyon kis mértékben javul.

  • Szeptemberben a medián nyugdíj 12,76 százalékát vitte el a kosár értéke.

A portál rögzíti, ha úgy számolunk, hogy a nagy bevásárlás nagyjából egy hétre elegendő élelmiszernek felelhet meg, akkor továbbra is azt kapjuk, hogy a közepesnek tekinthető nyugdíjnak egy hónapban több mint a felét alapvető élelmiszerekre kell költeni.

A KSH legfrissebb adat szerint az öregségi nyugdíj medián értéke 186 810 forint volt, ennek fele 93405 forint. Ha a bevásárlásra heti 24 ezer forinttal számolunk, akkor az négy hét alatt alatt 96 ezer forint.

Kapcsolódó
KSH: 7,9 százalék a novemberi infláció, de van, ami 50 százalékkal drágult
Nagy Márton szerint újabb győzelmet aratott a kormány az infláció felett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik