Gazdaság

Kormányzati matek: úgy csökkentik a hiányt, hogy nő

Hegedűs Róbert / MTI
Hegedűs Róbert / MTI

A kormány a rendkívüli kiadások ellenére is csökkenti a hiányt és az államadósságot.

Ezzel a címmel adott ki közleményt a Pénzügyminisztérium az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszerének november végi helyzetéről helyzetéről.

Számszerűen arról van szó, hogy november végéig az államháztartás központi alrendszere 4074,3 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Csakhogy ez – bár erre külön nem tértek ki a közleményben – azt jelenti, hogy 586,7 milliárd forinttal nőtt a hiány. 

A fő összegen belül a központi költségvetés 3824,9 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 171,9 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 421,3 milliárd forintos hiányt mutattak.

Mint a hvg.hu rámutatott, a novemberi 4074,3 milliárd forintos hiánnyal a kormány megközelítette az október elején megemelt éves hiánytervet is – a 3900 milliárdra emelt új céllal az éves nominális pénzforgalmi hiányterv 4166 milliárd forintra emelkedett, vagyis a kormány már csak 91,7 milliárd forintnyi hiányt halmozhat tovább decemberben. Kérdés a portál szerint, hogy a hiánycsökkentés hogyan fog sikerülni, ha csak novemberben 586,7 milliárd forinttal nőtt a központi költségvetés hiánya. Ennek fényében nehezen értelmezhető szerintük, hogy a minisztérium közleménye miért azzal kezdődik, hogy a kormány csökkenti a hiányt.

A Portfolio.hu úgy véli, különösen ijesztő, hogy csak novemberben 586,7 milliárd forintos hiányt halmozott fel a központi költségvetés, hiszen a novemberi egyenleget már javította az MVM 309 milliárd forintos extra befizetése. Ezzel az első 11 hónapban már 4000 milliárd forint fölé emelkedett a kumulált deficit összege. Ez szerintük azt is jelenti, hogy a kormány az eredeti hiánycélját már rég meghaladta, de egyre nehezebb dolga van az októberben megemelt új hiányterv teljesítésével is.

A Világgazdaság szerint is kérdéses, hogy az ősszel módosított 5,2 százalékos deficitcélt kormányzati beavatkozás nélkül lehet-e tartani év végére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik