Gazdaság

Jövőre jön az adatszigor a szállásadóknak és a vendéglátósoknak

Getty Images
Getty Images
Több adminisztráció, mégis kevesebb feladat?

Sok érintettnek okozhat fejtörést, hogy 2024. január 1-jétől a 12 millió forintot elérő, viszont a 100 millió forintot meg nem haladó 2022. évi nettó árbevétellel rendelkező vendéglátó üzletek és turisztikai attrakciók üzemeltetői is kötelesek lesznek a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ, azaz NTAK adatszolgáltatásra.

Az NTAK 2019-ben kezdte meg működését és az egyes turisztikai ágazatokban fokozatosan válik kötelezővé a használata. Célja, hogy a rendszer által biztosított statisztikák segítsék a turisztikai szakma támogatását, és hozzájáruljanak az ehhez kapcsolódó döntések kialakításához.

Ugyan a regisztráció eddig is minden turisztikai és vendéglátással foglalkozó vállalkozás számára kötelező volt, az adatszolgáltatás azonban 2023-tól fokozatosan válik kötelezővé. Ennek során a szolgáltatónak legkésőbb az adatszolgáltatás megkezdéséig el kell végeznie a regisztrációt és gondoskodnia kell arról, hogy rendelkezzen az adatszolgáltatás teljesítésére alkalmas vendéglátó vagy jegykezelő szoftverrel is, amely automatikusan továbbítja az adatokat az NTAK számára.

Jó hír azonban, hogy léteznek olyan szoftverek, amelyekkel a teljes folyamat automatizálható, így az adminisztrációt a minimálisra lehet csökkenteni!

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a vevő a szálláshely oldalán lefoglalja a szobát vagy turisztikai attrakció esetén megveszi a belépőjegyét, majd amikor fizet – akár online is –, a számlát automatikusan kiállítja az erre alkalmas szoftver, az adatszolgáltatás pedig a bevitt adatok alapján gyakorlatilag „láthatatlanul” megtörténik.

Szerencsére több olyan speciális szoftver közül is lehet választani, amelyek Számlázz.hu integrációval is rendelkeznek. A számlázó és a választott szoftver összekötésével a számlakiállítás után az adatszolgáltatás automatikusan megtörténhet emberi beavatkozás nélkül.

Ilyen szoftver a FelhőMatrac NTAK szoftver, a SzállásManager NTAK alkalmazása, illetve a Previo rendszere. Azoknak pedig, akik rendezvényekkel és jegyértékesítéssel foglalkoznak, a Cooltix segíthet az adminisztráció minimálisra csökkentésében.

Szponzorált tartalom

A rendszer működésére a Számlázz.hu neve a garancia, amely az elmúlt 18 év alatt hobbiprojektből piacvezető céggé vált, több mint 700 ezer ügyféllel, akik évente több mint 100 millió számlát állítanak ki. A Számlázz.hu célja, hogy időt és energiát spóroljon meg az ügyfeleinek – legyenek azok egyéni vállalkozók, a kkv-szektor jelentős képviselői vagy nagyvállalatok. A turisztikai adatszolgáltatás megkönnyítése tükrözi a cég megújult szlogenjét, és egyben küldetését is: egyszerűen, gyorsan, megbízhatóan

 

A cikk a Számlázz.hu támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik