Gazdaság

Szijjártó Péter: ma már nem pusztán összeszerelő üzemként tekintenek Magyarországra

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Szijjártó Péter is ott volt ma Székesfehérváron, amikor bejelentették az amerikai tulajdonosi hátterű Howmet-Köfém Kft. új beruházását, aminek keretében a cég 17 milliárd forint értékben bővíti keréktárcsagyártó üzemének kapacitását. Ez alkalomból beszélt arról a külügyminszter, hogy Magyarországra már nem csak összeszerelő üzemként tekintenek a nemzetközi autóipari vállalatok – amint az az MTI szemléjéből kiderült.

„Mi, magyarok mind a két válság folyamán ragaszkodtunk ahhoz a gazdasági stratégiához, amelyet még 2010-ben indítottunk, és amelynek lényege az, hogy nem a segélyekre, hanem a munkahelyteremtésre és a beruházások támogatására alapítjuk a gazdaságpolitikánkat” – mondta beszédében Szijjártó, aki szerint ennek a hozzáállásnak köszönhető, hogy Magyarország a világgazdaság fekete évei alatt minden idők legsikeresebb évét tudatta maga mögött tavaly gazdaságilag, amikor megdőlt az export, a beruházások és a foglalkoztatottság rekordja is. Itt büszkélkedett el azzal is, hogy az általa ismert adatok szerint Magyarország a világ azon kevés országa közé tartozik, ahol a koronavírus-járvány után többen dolgoztak, mint előtte.

A székesfehérvári beruházás kapcsán a miniszter kitért rá, hogy az amerikai vállalatok nélkül nem lehetett volna a fenti eredményeket elérni. Mint jelezte, ezek a cégek ma a második legnagyobb beruházói közösséget alkotják Magyarországon, a kétoldalú kereskedelem értéke pedig tavaly átlépte a nyolcmilliárd dollárt, és ezzel rekordot döntött, ráadásul idén mintegy 11 százalékos bővülés nyomán újabb csúcsokra lehet készülni.

„Ha Magyarország és az Egyesült Államok általános kapcsolatrendszerét, együttműködését vizsgáljuk, akkor minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy annak a legjobban működő része a gazdasági, kereskedelmi és beruházási együttműködés” – fogalmazott Szijjártó, majd kijelentette:

Ma már nem pusztán – és a pusztánt idézőjelben értem – összeszerelő üzemként tekintenek ránk a nagy nemzetközi vállalatok, hanem a kifejezetten innovatív és magas technológiai színvonalú működés jellemző az ágazatra.

A miniszter a beszédében arra is kitért, hogy idén újabb nemzetgazdasági csúcsok várhatók, a beruházások értékét sikerült megduplázni, és a kivitel volumene is 6-8 százalékkal bővült. A székesfehérvári projektet az állam ötmilliárd forinttal támogatja, amivel hozzájárul a tervek szerinti mintegy nyolcvan új munkahley megteremtéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik