Gazdaság

Az MNB sem tudja, hány CSOK-os fizet büntetőkamatot

Fülöp Dániel / 24.hu
Fülöp Dániel / 24.hu
Továbbra sem tudni, hogy 2016-2022 között mennyi CSOK-visszafizetési kötelezettséget érvényesítettek a hitelintézetek a házasságok felbontása vagy a nem teljesített gyermekvállalás miatt.

Az LMP frakcióvezetője korábban a kormánytól próbálta megtudni, hogy

mennyi visszafizetés történt a házasságok felbontása és a nem teljesített gyermekvállalás miatt,

ám a Kulturális és Innovációs Minisztérium arról tájékoztatta, erről nincs adatuk. Ungár Péter azért fordult Matolcsy Györgyhöz, mert meggyőződése szerint ez közérdekű információ. Arról kérdezte a Magyar Nemzeti Bank elnökét, hogy a hitelintézetek adatszolgáltatása alapján, 2016 és 2022 között (évenkénti bontásban) hány CSOK-visszafizetési kötelezettséget érvényesítettek a hitelintézetek.  A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem kezel arra vonatkozóan adatot, hogy a hitelintézetek mennyi CSOK-visszafizetési kötelezettséget érvényesítettek az elmúlt években.

Ezt válaszolta Matolcsy György, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a hitelintézeteknek erről a Magyar Államkincstárnak kell adatokat szolgáltatniuk. A lakás- és hitelpiaci vonatkozások miatt kiemelten foglalkoznak ezen programok követésével, a számukra elérhető statisztikák rendszeresen megjelennek különféle jelentéseikben, tette hozzá.

Az MNB elnöke jelezte azt is, a támogatásokkal kapcsolatban 2023. novemberben további adatszolgáltatási kötelezettséget írtak elő a Magyar Államkincstárnak, ezen adatok beérkezése és feldolgozása a következő hetekben kezdődik meg, ám ez az adatszolgáltatás sem terjed ki a hitelintézetek által érvényesített visszafizetésekre.

Az LMP már korábban jelezte, Ungár Péter további lépéseket tesz azért, hogy kiderítse, hány CSOK-os fizet büntetőkamatot válás vagy meg nem született gyerek miatt. Mivel a jogszabály szerint a hitelintézeteknek, az elvált házastársaknak is tájékoztatási kötelezettsége van a megyei kormányhivatalok felé, ha módosul/megszűnik a CSOK-szerződés, ezért a frakcióvezető közérdekű adatigényléssel fordult valamennyi megyei kormányhivatalhoz ez ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik