Gazdaság

Változhat az MVM számlázási gyakorlata

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI

Már dolgozunk az MVM számlázásának átalakításán – erről is beszélt az energiaügyi miniszter a héten az Országgyűlésben a gazdasági bizottsági meghallgatásán. Lantos Csaba azért tért ki erre, mert kérdést kapott a képviselőktől az állami energiaszolgáltató számlázási gyakorlatáról. A Világgazdaság azt is írta, hogy a rezsicsökkentés csökkentésekor, tavaly nyáron új, és igen bonyolult rendszer lépett életbe az MVM számlázási gyakorlatába, amikor a kedvezményes tarifa mellé bevezették a lakossági piaci árat és az ügyfélév innentől kezdve eltért a kedvezmény igénybevételének időszakától.

Valamint hogy ezt az egészet nem mindig sikerült összehangolni az MVM számlázási, leginkább gázszámlázási folyamataiban, például a jelleggörbés elszámolásnál, amibe a fogyasztási szokások megváltozása, illetve az egyes hónapok átlaghőmérsékletének alakulása is bekavarhat. Így fordulhat elő, hogy az aktuális, valós fogyasztás nem követi a jelleggörbe szerinti mennyiséget. Arra is kitérnek a cikkben, hogy az ősz például papíron már „hideg” hónapokból áll, csakhogy az enyhe időjárás miatt a fűtési szezon kezdete kitolódott. Így aztán a számlák nagyobb arányban tartalmazhattak versenypiaci árakat a kedvezményes helyett. Ezt egyébként az MVM is elismerte novemberben – jegyezték meg. Akkor is többek magasabb gázszámlát kaptak, amit akkor is be kell fizetniük, hogy egyébként alacsonyabb volt a tényleges fogyasztásuk. És bár az MVM utólag kompenzálja a különbözetet az éves kedvezmény mértékéig, mégis csak előáll az a helyzet, hogy a fogyasztó pénze bent áll a szolgáltatónál.

Mi is számos cikkben számoltunk be róla, hogy milyen brutális gázszámlákat eredményezhetett az MVM számlázási gyakorlata.

Lantos Csaba erre a helyzetre reagálva jelezte, hogy jogos a kritika, ugyanis valóban bekövetkeznek ilyen esetek. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezek számossága nem nagy. Denem helyes gyakorlat, hogy „az állampolgár gyorshitelt ad az MVM-nek”.A cikk szerint jelenleg igencsak széttagolt a mintegy 11 millió ügyfelet kiszolgáló MVM informatikai infrastruktúrája és ez is okozza a számázási anomáliákat. Igazságosabbá akarják tenni a számlázást, ennek kapcsán érdekes felvetésnek jelezte, hogy először a lehetséges éves kedvezményes mennyiséget számlázzák ki a fogyasztónak és ha ez kimerült, csak utána számítsanak fel piaci árat. Éppen ezért azon dolgoznak, hogy az összes számlázási tevékenység egy informatikai rendszerben bonyolódjon. A cikk szerint ez a fejlesztés prioritást élvez.

A lapunk által megkérdezett informatikai szakértő már augusztusban azt mondta, az MVM nagyot hibázott és korrigálnia kellene számlázási gyakorlatát.

Kapcsolódó
Korrigálnia kellene az MVM-nek a brutális gázszámlákat
Ezt állítja az informatikai szakértő, aki szerint a szolgáltató dolga úgy felépíteni a számlázást, hogy ilyen számlák ne mehessenek ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik