Gazdaság

Mutatjuk, mennyiért adhatják a fenyőt az árusok

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI

Alig a tavalyi ár felett juthatnak idén a vásárlók fenyőhöz:

  • a lucfenyő méterét 5 ezer,
  • az ezüstfenyőét 6 ezer,
  • míg a nordmann fenyőét 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok – írja az Agroinform.hu.

A portál múlt heti felméréséből kiderül többek között, hogy a vásárlók 52 százaléka tervez legalább 7 ezer forintot költeni karácsonyfára, ezen belül 23 százaléknyian terveznek 10 ezer forintnál nagyobb kiadást.

Azt is írják, hogy a háztartások jövedelmi helyzetének átmeneti romlása több szempontból is éreztetheti hatását az idei fenyőfavásárokon: a kisebb várható kereslet miatt a piacokon általában jóval az inflációtól elmaradó, 5 százalék körüli áremelés tapasztalható annak ellenére, hogy a termesztéshez kapcsolódó költségek idén is tovább emelkedtek. A portál közel félezer választ feldolgozó felméréséből pedig az derül ki, hogy hogy a válaszadók 29 százaléka tervez idén valamivel kisebb fenyőfát vásárolni, további 11 százalékuk olcsóbb fajtára tervez váltani, miközben 21 százaléknyian bíznak abban, hogy alaposabb kereséssel a megszokott méretű és fajtájú fenyőhöz is hozzájuthatnak a korábbinál kedvezőbb áron.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik